ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Влада Конго утримує журналіста AFP, не висовуючи звинувачень, – Комітет захисту журналістів

27.09.2021, 13:02
На фото – П'єр Состен Камбіді. Фото – actualite.cd
На фото – П'єр Состен Камбіді. Фото – actualite.cd

Влада Конго повинна негайно звільнити затриманого 20 вересня без висунення звинувачень журналіста AFP П'єра Состена Камбіді та забезпечити, щоб преса мала можливість працювати в країні без страху та залякувань. 

З такою заявою виступив 24 вересня Комітет захисту журналістів (CPJ).  

За словами адвоката репортера Года Кабонго, військові офіцери в цивільному арештували Камбіді, який також є кореспондентом місцевого інтернет-видання Actualité.cd, в готелі “Султан” у столиці Кіншасі. 

Спочатку журналіста допитали як свідка в справі про вбивство у 2017 році експертів ООН: американського громадянина Майкла Шарпа та шведсько-чилійської громадянки Заіди Каталан, які розслідували масові безлади та розправи в провінції Касаї (Конго) (ООН знайшло 40 масових поховань). Нагадаємо, у 2017 році повстанці викрали двох експертів ООН разом з перекладачем. Згодом влада оприлюднила відео, де Шарпа та Каталан розстрілюють, а потім Каталан відтинають голову. 

Після допиту П'єра Камбіді звинуватили в участі в терористичних актах, зв’язку зі злочинністю та повстанських діях. Проте офіційних звинувачень проти журналіста не висували, зазначив редактор Actualité Пасян Лігоді. Він вважає, що влада арештувала Камбіді, щоб заволодіти відео вбивства експертів ООН, а також дізнатися про подробиці вбивства, адже журналіст вичерпно висвітлював акти насильства в регіоні. 

“Журналіст П'єр Соcтен Камбіді ніколи не мав бути арештованим, і його арешт військовими при владі без висунення звинувачень має негативний посил для преси в Демократичній Республіці Конго. Влада Конго повинна поважати право Камбіді не розкривати свого джерела інформації та повинна негайно звільнити з-під варти й припинити будь-яке розслідування щодо його роботи”, – заявила координаторка програм Африки в CPJ Анжела Кенталь.

Військові слідчі допитували Камбіді 21 вересня без його адвоката. Наступного дня адвокату дозволили спілкуватися з Камбіді, після чого журналіста допитували впродовж восьми годин, зазначила заступниця редактора AFP  в Демократичній Республіці Конго Марі Бакуманья.

Liked the article?
Help us be even more cool!