ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Військова прокуратура вдруге закрила справу про перешкоджання СБУ журналістам "Схем"

11.04.2016, 15:48

Військова прокуратура Київського гарнізону вдруге закрила кримінальне провадження про перешкоджання співробітниками Служби безпеки України законній журналістській діяльності знімальної групи програми “Схеми”, спільного проекту “Радіо Свобода” і телеканалу UA:Перший, повідомляє Радіо Свобода.

Згідно з постановою, кримінальне провадження закрите 5 квітня, через тиждень після того, як Апеляційний суд Києва зобов’язав військову прокуратуру поновити розслідування.

Військова прокуратура повторно закрила провадження з тим самим формулюванням, що і вперше – “у зв’язку з відсутністю у діянні військовослужбовців Служби безпеки України… складу будь-якого кримінального порушення”.

Справу розглядав той самий слідчий військової прокуратури Київського гарнізону, лейтенант юстиції Іван Дячук.

Наразі адвокати журналістів готують скаргу до суду з вимогою поновити справу.

Як повідомляв ІМІ, 2 жовтня 2015 року співробітники СБУ затримали у Києві журналіста Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича програми антикорупційних розслідувань “Схеми. Корупція в деталях”, що виходить на “Радіо Свобода” і “UA:Першому”. Журналістів затримали під час зйомок епізоду для журналістського розслідування невідповідності стилю життя рівню зарплат в СБУ. При затриманні, за словами журналістів, співробітники СБУ застосували силу. Також у журналістів відібрали і пошкодили техніку.

Згодом співробітники СБУ відпустили журналістів, а голова СБУ Василь Грицак пообіцяв службове розслідування.

Військова прокуратура Київського гарнізону розпочала кримінальне провадження про перешкоджання законній журналістській діяльності.

25 листопада 2015 року стало відомо, що працівники СБУ, які затримали знімальну групу програми антикорупційних розслідувань “Схеми. Корупція в деталях” і були тимчасово відсторонені від роботи, вже повернулися до виконання обов'язків.

23 грудня 2015 року стало відомо, що начальника служби охорони пропускного режиму СБУ Юрія Бондарева, який брав участь в інциденті з затриманням журналістів програми “Схеми. Корупція в деталях” Михайла Ткача і Кирила Лазаревича, звільнено із займаної посади.

У грудні Військова прокуратура Київського гарнізону закрила кримінальне провадження, відкрите за фактом нападу співробітників СБУ на журналістів програми “Схеми” Михайла Ткача та Кирила Лазаревича. Журналісти “Схем” оскаржили дане рішення прокуратури в Печерському райсуді Києва, але суд відхилив скаргу журналістів. Після цього була подана апеляційна скарга.

19 січня 2016 року Печерський районний суд Києва визнав винним у вчиненні адміністративного правопорушення керівника служби охорони пропускного режиму СБУ Юрія Бондарева, який брав участь в інциденті затримання знiмальної групи програми “Схеми”. Суд постановив накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді двох діб гаупвахти.

28 березня 2016 року Апеляційний суд Києва скасував постанову про закриття кримінального провадження про перешкоджання законній журналістській діяльності знімальної групи програми “Схеми”.

Liked the article?
Help us be even more cool!