ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Вийшов посібник для журналістів, які працюють в небезпечних умовах «Журналіст і (НЕ) безпека»

30.08.2016, 12:03

Посібник, який охоплює всі аспекти роботи журналістів у небезпечних умовах було підготовано ГО «Інститутом масової інформації» в рамках проекту «У-Медіа», що реалізується «Internews Network» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

«Мета цього посібника — надати практичні поради всім тим, хто ризикує своїм життям, перебуваючи в зоні конфлікту, хто висвітлює акції протесту та працює в небезпечних умовах. Він написаний як довідник для працівників ЗМІ про те, як зменшити ризики, з якими вони стикаються під час своєї професійної діяльності. Посібник базується на практичному досвіді експертів Інституту масової інформації та численних консультаціях з українськими та закордонними журналістами, військовими експертами, психологами, лікарями, спеціалістами з цифрової безпеки тощо», — коментує виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк.

У посібнику зібрані практичні рекомендації, які стосуються роботи журналістів у небезпечних умовах, включаючи зони конфліктів, масові заворушення тощо. Посібник охоплює такі теми, як планування поїздки, матеріально-технічне забезпечення (вибір житла, транспорту, особливості підбору знімальної техніки, засобів захисту), домедична допомога, психологічна безпека, особливості роботи з конфліктно чутливими групами населення тощо. Детально описані поради щодо цифрової безпеки журналістів. Роз’яснено юридичні аспекти роботи журналістів у небезпечних зонах (від міжнародного законодавства, що гарантує захист журналістів, до захисту трудових прав журналістів).

Авторкою посібника є медіа-експертка та тренерка з безпеки Ірина Земляна. Також окремі розділи написали медіаюрист ГО «Інститут масової інформації» Максим Ратушний (Розділ V), експертка і тренерка з цифрової безпеки ГО «Інститут масової інформації» Ірина Чулівська (Розділ ІХ), експертка з журналістських стандартів Олена Голуб (Розділ Х).

«Чим більше занурювалася у сферу журналістської безпеки, то розуміла, що існує безліч іноземних рекомендацій з безпеки та вони не можуть бути застосовані в українських умовах.  Українським журналістам не вистачало посібника з безпеки, який би зібрав у собі всі аспекти роботи медійників в екстремальних умовах. Тому, разом з колегами і вирішили такий написати»,  зазначає авторка посібника Ірина Земляна.

Посібник можна буде прочитати на сайті ІМІ або отримати друковану копію, заповнивши гугл-форму.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!