ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Вінницька медіаспільнота посварилася через мор риби

Фото – vin.dei.gov.ua
Фото – vin.dei.gov.ua

На Вінниччині через загибель риби на приватній фермі, яка релокувалася з Маріуполя, розпочалася локальна медійна війна, участь у якій брали місцеві ЗМІ: від комунальних та пов’язаних із засновниками з фінансово-промисловими групами й до нейтральних.

Про це повідомляє представник ІМІ у Вінницькій області.

На початку жовтня обласна держекоінспекція заявила про мор риби на аквафермі в Ладижині, де вирощували осетрових риб. Через вилив невідомої речовини в басейн річки Південний Буг загинули 3 тисячі червонокнижних рибин (білуга та азовський осетер). Власник підприємства Ukrainian Caviar Berry Олександр Корх вважає, “що причиною мору риби може бути каустична сода, яка могла потрапити у воду під час очистки фільтрів водозабірної станції приватного підприємства”. Воно розташоване вище за течією. Корх додав, що червонокнижна риба загинула, на його думку, через забруднення від насосної станції птахофабрики, яка розташована за кілька кілометрів від акваферми.

Вінницька обласна рада створила спеціальну робочу групу, яка заявила про намір розслідувати цей випадок. Депутати облради також додали, що жителі села Тростянчик надіслали колективне звернення з проханням не допустити будівництва водовідстійника для миття пташників – резервуара для технологічних вод на земельній ділянці площею 2,83 га, яка розташована на території Тростянецької територіальної громади. 

Вінницька птахофабрика, яку звинуватили у морі риби, – це структура, що належить “Миронівському хлібопродукту” (МХП) Юрія Косюка.

Видання “Nа Парижі” опублікувало ще 5 жовтня, майже одразу після події, бесіду з Олександром Корхом, де він припустив, що структури МХП могли стати причиною забруднення води в річці. Власне, тут, зауважує представник ІМІ, й була озвучена теза про можливу причину забруднення води. Проте прямих звинувачень у тому, що джерелом забруднення є саме кури МХП, не було. Корх каже, що крім МХП воду могли забруднити й “власники корівників, які розташовані вище за течією, Немирівський спиртзавод, який періодично проводить профілактичні роботи, а відходи кудись зливає, пестициди аграріїв”.

Згодом на сайті “Преспоінт” (вінницькі сайти “ПресПоінт”, news.vn.ua, “Політарена” – це різні аватари однієї редакції) з’явилася публікація під назвою “Відома міжнародна компанія вимагає від вінницького сайту спростування недостовірної інформації”. У публікації вказано, що “МХП подало вимогу про спростування недостовірної інформації до власника осетрової акваферми Олександра Корха та вебресурсу “NaПарижі”. Вимога подана у зв’язку з поширенням 5 жовтня на сайті “NaПарижі” та на сторінках інших медіа матеріалів, що “містять недостовірну інформацію та завдають шкоди діловій репутації компанії”. Проте в публікації “Nа Парижі” відсутні звинувачення лише в бік МХП, подано й інші можливі варіанти джерел отруєння води, та “МХП наголошує, що твердження щодо стосунку МХП до загибелі риби в аквафермі є безпідставними й не відповідають дійсності”. Пізніше ця ж вимога з’явилась і на сайті “Новини Вінниці” та в однойменному телеграм-каналі

Депутати обласної ради, які й створили комісію щодо мору риби, вирішили виїхати на місце подій і самостійно розібратись. Поїздку депутатів висвітлив Вінницький міський комунальний телеканал “Віта”. Тут уже подано пряму мову Олександра Корха, який каже, що вище за течією є лише одне промислове підприємство – насосна станція Вінницької птахофабрики (належить МХП). Прямого звинувачення немає. Є фраза про те, що інших підприємств, які могли б викинути в річку стільки отрути, він не знає.

І вже наступного дня з онлайн-сторінок сайту “Новини Вінниці” звучить, що “МХП подало вимогу про спростування недостовірної інформації до власника осетрової акваферми Олександра Корха та вебресурсу https://vitatv.com.ua. Вимога подана у зв’язку з поширенням 17.10.2023 на вебсайті та на сторінках інших медіасюжету: “Що спричинило загибель червонокнижної риби на Ладижинському водосховищі?”, який містить безпідставні твердження та завдає шкоди репутації підприємства”.

Канал “Віта” звинуватили в нехтуванні журналістськими стандартами: “Телеканал “ВІТА” продовжує “ґвалтувати” журналістські стандарти” – з таким заголовком виходить публікація на “Політарені”. А потім і ще одна, але вже стосовно політиків: “Вінницька обласна рада виконує “політичне замовлення” партійного керівництва”. А також “аналітика” під заголовком “Масовий “мор” журналістських стандартів на Вінниччині”. А описані вище публікації, зокрема й інтерв’ю виданню “Nа Парижі”, в інтерпретації “Політарени” починають “грати новими фарбами”: “Під час спілкування інтерв’юер не став гаяти часу і задав пряме питання: “А чи не думаєте ви, що воду забруднило підприємство Х?” Власником якого є відомий український бізнесмен – один з найбільших інвесторів нашої області. Причому прізвище цього бізнесмена журналіст також озвучує, підштовхуючи фермера до відповіді: “Так, це він!” 

Онлайн-медіа “Політарена”, “Новини Вінниці”, “Преспоінт” та телеграм-сателіти мають одного керівника, Миколу Філонова, що є представником громадської організації “Ми – Вінничани”, до складу якої входять екскерівник ОДА Вінниччини Валерій Коровій, екснардеп Олександр Домбровський (один з топменеджерів структур МХП), нардеп Геннадій Вацак та два нардепи, батько і донька, Микола Кучер та Лариса Білозір. Саме Кучер багато років перебував на керівних посадах в МХП.

Liked the article?
Help us be even more cool!