ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Вінницькі журналісти назвали проблеми журналістської етики у місцевих ЗМІ

01.11.2018, 13:14
Фото - detector.media

Плагіат, публікація матеріалів без посилання на першоджерело, відмова у праві на відповідь – такі проблеми журналістської етики найчастіше виникають у вінницьких ЗМІ. Про це зазначили журналісти, викладачі та громадські журналісти під час експертного обговорення “Журетика: розмови PRO”, що відбулося 31 жовтня у Вінниці, повідомляє “Детектор медіа”.

За словами місцевих журналістів, їхні новини “нахабно крадуть”, не посилаючись на першоджерело, але що з цим робити – вони не знають. Члени Комісії журналістської етики порадили їм спочатку спробувати самим звернутися до “крадіїв” з вимогою зробити посилання, якщо не вдасться залагодити проблему, звернутися до зі скаргою до КЖЕ. А якщо й Комісія не зможе вплинути, тоді залишається один шлях – звернутися до суду.

Учасники дискусії обговорили, чи відповідають положення Кодексу журналістської етики тим умовам, у яких сьогодні працюють місцеві журналісти, чи потрібно переглядати Кодекс, чи, навпаки, ще більш суворо дотримуватися стандартів. Окремо зупинилися на тому, які найбільші виклики перед журналістами постануть в умовах виборів.

В обговоренні взяли участь члени Комісії з журналістської етики Світлана Остапа, заступниця шеф-редактора “Детектор медіа”; Роман Якель, журналіст з м. Тернополя, спецкореспондент “Дзеркала тижня”; Ірина Земляна, медіатренерка, медіаекспертка Інституту масової інформації (ІМІ) та Сюзанна Мнацаканян, керівниця проекту “Свобода медіа в Україні”. Модерувала захід Марина Безкоровайна, керівниця проектів із розвитку медіа Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Крім експертного обговорення з представниками ЗМІ, делегація КЖЕ також провела зустріч про журналістську етику зі студентами Вінницького державного педагогічного університету Коцюбинського. Студенти цікавилися, яким ЗМІ в Україні можна довіряти, які статті Кодексу етики українського журналіста найчастіше порушують.

Члени Комісії повідомили, що найбільше скарг надходить на порушення ст. 6 “Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста” та ст. 10 “Точки зору опонентів, в тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано”.

За їхніми словами, наразі довіряти можна суспільному мовленню та тим медіа, які не маніпулюють, не джинсують і дотримуються професійних стандартів. Члени КЖЕ нагадали, що інформаційні та аналітичні матеріали мають бути чітко відокремлені від реклами відповідною рубрикацією; редакційне оброблення матеріалів, включаючи знімки, текстівки, заголовки, відповідність відеоряду та текстового супроводу тощо не повинні фальсифікувати зміст, а також про те, що необхідно повідомляти аудиторію про подання відрепетируваних та реконструйованих новин.

Liked the article?
Help us be even more cool!