ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Вікіпедія відзначає 20-річний ювілей

15.01.2021, 10:52
Фото – вікіпедія
Фото – вікіпедія

Онлайн-енциклопедія "Вікіпедія" відзначає 20-річний ювілей. Про це повідомила пресслужба громадської організації "Вікімедіа Україна".

Повідомляється, що 15 січня 2001 року Джиммі Вейлз та Ларрі Сенгер запустили сайт під назвою "Вікіпедія", мережевий інформаційний ресурс, доповнювати та редагувати який може будь-хто. 

Сьогодні це найпопулярніший некомерційний онлайн-ресурс і найбільша енциклопедія у світі.

"Незважаючи на початковий скептицизм до концепції, коли аматори отримали можливість редагувати наукові тексти, а жартівники – додавати подробиці, яких не існує, вікіпедія не лише набирала обертів, але і з часом стала найбільшою та найвідомішою енциклопедією. Відкрита модель роботи стала однією з найбільших переваг вікіпедії: коли над енциклопедичним текстом працює багато людей, він стає більш нейтральним, надійним та перевіреним", – йдеться в повідомленні.

Сьогодні існує понад 300 мовних розділів вікіпедії, а загальна кількість статей усіма мовами сягає 55 мільйонів. Щомісяця вікіпедія отримує понад 15 мільярдів відвідувань, щосекунди її переглядають понад 6 тисяч разів. Вона стабільно входить до десятки найвідвідуваніших сайтів у світі і є єдиним некомерційним із лідерів.

Зазначається, що святкування 20-ї річниці вікіпедії присвячено людям, які її створюють і підтримують: волонтерам, які додають інформацію та дискутують навколо її подання; жертводавцям, завдяки яким проєкт може існувати; розробникам, які забезпечують швидкодію і доступність, та всім, хто поділяє ідею вільних і відкритих знань.

У середньому щомісяця вікіпедію різними мовами редагують понад 250 000 користувачів інтернету – люди з дуже різними характеристиками, досвідом, культурним та мовним походженням. Для написання статей вони мають використовувати надійні джерела, робити на них посилання, щоб читачі могли бачити, звідки походить інформація. Також дописувачі вікіпедії стежать, щоб статті не містили неправдивої чи невиваженої інформації. Здебільшого некоректна інформація чи вандалізм видаляється протягом хвилин.

Українська вікіпедія входить до двадцятки найбільших, найґрунтовніших та найпопулярніших мовних розділів вікіпедії. Вона була започаткована 30 січня 2004 року. Наразі це найбільша енциклопедія, коли-небудь створена українською мовою, містить понад мільйон статей. У 2020 році україномовну вікіпедію переглянули понад 855 мільйонів разів. 

В Україні підтримкою та розвитком вікіпедії займається громадська організація "Вікімедіа Україна", а створенням і підтриманням якості статей – спільнота тисяч волонтерів-редакторів.

Liked the article?
Help us be even more cool!