ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Військкор "РІА Новини" поскаржився, що його побили військові на тренінгу в окупованому Криму

02.10.2019, 11:01
Курси "Бастіон". Фото – Ruslan Shamukov / TASS / svoboda.org
Курси "Бастіон". Фото – Ruslan Shamukov / TASS / svoboda.org

У Росії співробітник державного інформаційного агентства “РІА Новини” Святослав Павлов звернувся до слідчого комітету з проханням порушити кримінальну справу після побиття на тренінгу для журналістів, які працюють в зоні військових конфліктів. Про це він розповів виданню “Відкриті медіа” і написав у фейсбуці, повідомляє Радіо Свобода.

Курси для співробітників російських ЗМІ “Бастіон” проводить в окупованому Криму Спілка журналістів Москви за участю Міноборони Росії і Національного антитерористичного комітету. 

За словами Павлова, журналісти на тренінгу зазнають систематичних знущань.

Павлова відправив на курси роботодавець у середині вересня. Без участі в підготуванні до висвітлення подій у гарячих точках “РІА Новини” не відправляють співробітників у зони бойових дій. Курси проводилися на території військової частини, де базується 810-та гвардійська бригада морської піхоти Чорноморського флоту. Перші два дні було присвячено лекціям, де журналістам розповідали про відсутність у них прав у зоні військових дій. Водночас до працівників ЗМІ ставилися як до солдатів строкової служби, розповідає Павлов, на них постійно кричали і застосовували фізичне насильство.

За словами Павлова, на третій день занять організатори курсів імітували обстріл колони з журналістами. Після цього їх змусили на колінах підніматися на гору, стріляючи над головами.

Наступного дня, 19 вересня, під час лекції про захоплення заручників співробітники курсів провели навчальне захоплення слухачів. За словами Павлова, спочатку йому вдалося втекти, але його зловили через 50 метрів і відтягли назад у зал. Після цього журналістам надягли на голову полотняні мішки і зв’язали руки. Все це супроводжувалося побиттями, образами і стріляниною над головою, стверджує Павлов.

Захоплених співробітників ЗМІ повантажили в автобуси і відвезли на полігон. Там їх змушували повзати на колінах по гострому камінню і колючках з мішками на головах. Із самого Павлова зняли мішок, лише коли він почав задихатися і непритомніти, розповідає він. Водночас учасників заходу полили баранячою кров’ю.

За словами Павлова, одній із журналісток військові порвали вухо, висмикуючи з нього сережку. Іншу учасницю тренінгу госпіталізували в лікарню з істеричним нападом. Сам він зазнав розсічення і численних забиттів. Один з викладачів курсу, військовий психолог полковник Олексій Захаров заявив журналістам, що організатори жорстоко їх принизили, але цей досвід знадобиться їм для роботи в зоні бойових дій.

У Москві Павлов звернувся до лікарів, які зафіксували в нього забиття грудної клітки, рук, ніг і обличчя, м’яких тканин голови і струс мозку. На роботі йому сказали, що травми під час тренінгу можна порівняти з отриманими під час спортивних навантажень, і пообіцяли оплатити лікування. Інформаційне агентство РІА Новини” і організатори курсів розповідь журналіста не коментували.

Liked the article?
Help us be even more cool!