ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Відсьогодні Нацрада застосовуватиме штрафи до мовників

30.11.2016, 12:33

Сьогодні, 30 листопада, набрав чинності Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення”, який дає можливість Національній раді з питань телебачення і радіомовлення накладати штрафи на телерадіоорганізації і провайдерів програмної послуги за порушення галузевого законодавства.

29 листопада закон був опублікований в газеті “Голос України” №227 (6481), а набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Нацрада зауважує, що відповідно до внесених змін наділена повноваженнями накладати на мовників і провайдерів програмної послуги штрафи у розмірі 25%, 10% і 5% суми ліцензійного збору, які застосовуватимуться залежно від тяжкості порушень.

Найбільший штраф може накладатися незалежно від того, чи раніше до порушника застосовувалася санкція “оголошення попередження”:

на телерадіоорганізації – за заклики до насильницької зміни конституційного ладу України; розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті; пропаганду винятковості, зверхності або неповноцінності осіб за ознаками їх релігійних переконань, ідеології, належності до тієї чи іншої нації або раси, фізичного або майнового стану, соціального походження;

на провайдерів – за ретрансляцію програм і передач, щодо яких Національною радою прийнято рішення, що їх зміст не відповідає вимогам законодавства України відповідно до статті 42 цього Закону і ретрансляцію програм та передач, заборонених та/або обмежених судом.

Штрафи у розмірах 10% і 5% можуть застосовуватися лише після санкції попередження, зазначає регулятор.

Також у законі міститься уточнення, що в разі якщо упродовж року з часу накладення штрафу ліцензіат не вчиняв такі самі порушення, він вважається таким, що не притягався до відповідальності у вигляді штрафу.

Як повідомляв ІМІ, 1 листопада Верховна Рада ухвалила закон “Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо удосконалення процедури застосування санкцій Національною радою)”, яким дозволила Національній раді з питань телебачення і радіомовлення застосовувати штрафні санкції до телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги незалежно.

У Нацраді зазначили, що законодавчі зміни передбачають розширення повноважень Національної ради в частині накладення штрафів на телерадіоорганізації за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення.

25 листопада Президент України Петро Порошенко підписав даний закон.

Liked the article?
Help us be even more cool!