ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Відео з Рівненського ТЦК: Нацрада ініціює дискусію серед медійників та безпекових фахівців

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення ініціює дискусію серед медійних експертів, журналістів, редакторів, безпекових фахівців після поширення відео нібито з кабінету керівника ТЦК Рівного, першоджерелом якого став телеграм-канал підозрюваного в держзраді підсанкційного блогера Анатолія Шарія.

Про це йдеться в заяві Нацради.

У Нацраді вважають, що таке "активне та неосмислене поширення відео" оголило кілька проблем.

"Усі, хто поширює це відео, на жаль, не зробили попередньо зусиль для оцінки його з погляду законності зйомки, його достовірності, суспільної значимості і, головне, балансу між суспільною значимістю і права громадян на приватність. І, відповідно, не вжили заходів для анонімізації і обмеження ідентифікації осіб. Хтось це зробив через брак досвіду, професійних знань, а хтось – навмисне, якщо зважати на те, що чи не першою "точкою входу" був ворожий канал Шарія", – зазначили в Нацраді.

У регулятора наголосили, що поширення родинних фотографій обʼєкта знімання щонайменше протизаконне.

"А як максимум – не по-людськи, і що розширення події шляхом додавання до неї нових учасників (особливо, якщо це діти) є сприянням діям, які вже виходять за рамки якісної журналістики", – йдеться в повідомленні Нацради.

Там нагадали, що реалізація права на недоторканність особистого і сімейного життя гарантується кожній особі незалежно від статі, політичних, майнових, соціальних, мовних чи інших ознак, а також статусу публічної особи, зокрема державного службовця, державного чи громадського діяча, який відіграє певну роль у політичній, економічній, соціальній, культурній або іншій сфері державного та суспільного життя.

"Це питання не тільки журналістської етики, воно стосується суспільної етики взагалі. І з цієї позиції якраз варто й оцінювати суспільну важливість інформації, доцільність поширення якої розглядається. Медіа  мають бути в таких випадках модераторами, а не посилювачами. Поляризація суспільства визнана однією з найбільших загроз сьогодення, медіа мають на це зважати щоразу. Безвідповідальне поширення інформації без відповідної її перевірки несе загрозу того, що медіа стають не джерелами інформації, а інструментами ворожих атак, розколу в суспільстві та каналізують пропаганду", – зазначили в Нацраді.

У медіарегулятора зауважили, що незабаром повідомлять про дату проведення дискусії.

Зазначимо, що 28 березня на телеграм-каналі підозрюваного в держзраді підсанкційного блогера Анатолія Шарія з’явилася нарізка відео, де чоловік у військовій формі цілується з трьома різними жінками на окремих фрагментах цього відео. Шарій стверджував, що на відео – керівник Рівненського ТЦК, полковник Олександр Ярмошевич.

Медіа та телеграм-канали поширили це відео й у свої матеріали додали подробиці з особистого життя Ярмошевича, намагаючись встановити особи жінок на відео.

У Сухопутних військах заявили, що проведуть перевірку з приводу оприлюдненого відео.

Liked the article?
Help us be even more cool!