ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Відбілює міжнародних злочинців та країну-агресора": українські правозахисні та журналістські організації про матеріал Радіо Свобода

Низка українських жіночих правозахисних та журналістських організацій заявила про неприйнятність риторики та шкідливість імперських наративів матеріалу проєкту "Север.Реалии" російської служби Радіо Свобода / Radio Free Europe / Radio Liberty (RFE / RL) "Предал семью – предаст и родину". Российские военные изменяют женам на фронте".

Заяву опублікувала Комісія з журналістської етики.

Матеріал, який вийшов 11 серпня 2023 року, розповідає, як російські військові на тимчасово окупованих територіях України "зраджують" своїм законним дружинам з українками.

"Ми, українські жіночі правозахисні та журналістські організації, вкрай обурені риторикою та шкідливими імперськими наративами цього матеріалу. Зокрема, журналісткою використовуються фрази: "женатые солдаты и офицеры находят время и на отношения с украинками", "Я думала, он герой, а он герой-любовник". Вказані наративи не тільки зміщують фокус із кровопролитної несправедливої війни, яку продовжила Росія повномасштабним вторгненням в Україну 24 лютого 2022 року, але й виправдовують сексуальне насильство під час конфлікту (СНПК), що є воєнним злочином. Подібні матеріали відбілюють міжнародних злочинців та країну-агресора Росію", – йдеться в заяві.

Автори заяви наголосили, що будь-які сексуальні дії російських військових стосовно осіб, що живуть на окупованих територіях, не можуть містити згоди та розглядатись як стосунки.

"Навіть якщо так видається і навіть якщо жінки на цих територіях і самі помилково без достатньої поінформованості думають, що вони в стосунках за згодою, – це сексуальне насильство, і це позиція Міжнародного кримінального суду (МКС)", – додали правозахисники.

Вони зазначили, що журналістка подала дисклеймер наприкінці матеріалу, у якому йдеться про те, що "российские военные, участвующие в полномасштабном вторжении в Украину, с первых дней обвиняются в сексуализированном насилии в отношении жителей оккупированных территорий", але, на їхню думку, дисклеймер не змінює загальної спрямованості матеріалу.

"Крім того, стаття ілюструється фотографією, яка зображує військового та дівчину, зокрема їх взуття. Це фото не ілюструє жахіття війни, а романтизує її. Таке фото більше підійшло б матеріалу не про "жертву" і "агресора", а про українських військових, які щодня боронять українські землі, поки російська армія ґвалтує наших жінок і дівчат", – зауважили автори заяви.

Вони закликали:

1. Radio Free Europe / Radio Liberty (RFE / RL) невідкладно дати редакційну оцінку цьому матеріалу, визнати його невідповідність етиці та зняти з публікації.

2. Якщо в редакції наявний інститут омбудсмана, передати цей кейс на його розгляд. У разі відсутності такого внутрішнього інституту, передати кейс на опрацювання пресрадам відповідно до юрисдикції.

3. Radio Free Europe / Radio Liberty (RFE / RL) не ставати інструментом російської пропаганди та унеможливлювати випадки романтизації й нормалізації зґвалтувань військовими держави-агресора Росії. 

 Підписали:

  • Асоціація жінок-юристок України "Юрфем"
  • ГО "Жінки в медіа"
  • Громадський Альянс "Політична дія жінок"
  • Громадське радіо 
  • Національна спілка журналістів України (НСЖУ) 
  • "Перший канал соціальних новин" (м. Луцьк) 
  • Експертний ресурс "Гендер в деталях"
  • ГО "СЕМА-Україна"
  • ГО "Український інститут медіа та комунікації"
  • Комісія з журналістської етики (КЖЕ)
Liked the article?
Help us be even more cool!