ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Верховний Суд визнав законною відмову ЦВК у реєстрації Шарія кандидатом у нардепи

16.07.2019, 11:13

Верховний Суд визнав законним рішення Центральної виборчої комісії (ЦВК) про скасування реєстрації блогера Анатолія Шарія кандидатом у народні депутати.

Таке рішення Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду ухвалив у результаті перегляду в апеляційному порядку справи за позовом Шарія та політичної партії “Партія Шарія” до ЦВК, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на прес-службу Верховного Суду.

“Суд першої інстанції, приймаючи рішення про відмову в задоволенні позову, виходив з того, що підставою для вирішення питання щодо скасування реєстрації позивача кандидатом у депутати є лист СБУ, в якому була зазначена додаткова інформація щодо останнього місця проживання Шарія А.А., а саме те, що позивач 24 січня 2012 року виїхав за межі України та після цього на територію України не в'їжджав. Верховний Суд погодився з цим рішенням”, - йдеться в повідомленні.

Колегія суддів наголосила, що зазначені обставини в сукупності з іншою, викладеною в листі СБУ інформацією, а також відсутністю документів про проживання позивача на території України не підтверджують встановленого цензу осілості для участі у виборах.

“Як встановив суд першої інстанції, ЦВК при вирішенні питання про ухвалення оскаржуваного рішення правомірно використала зміст отриманої інформації як офіційної, зазначеної в листі СБУ”, - додали в суді.

Наголошується, що чинним законодавством ЦВК не наділено повноваженнями перевіряти отриману від правоохоронних органів інформацію чи встановлювати правомірність дій правоохоронних органів щодо дотримання законодавства при збиранні, виготовленні та поширенні інформації.

Як повідомляв ІМІ, 2 липня Центральна виборча комісія ухвалила рішення про реєстрацію кандидатами в народні депутати на позачергових виборах до Верховної Ради блогера Анатолія Шарія та колишнього главу Адміністрації президента Януковича Андрія Клюєва.

24 червня ЦВК відмовила в реєстрації Анатолію Шарію та Андрію Клюєву. Причиною відмови в ЦВК назвали недотримання вимог Конституції та закону щодо проживання в Україні протягом останніх п’яти років на день проведення позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року.

2 липня у Києві на майдані Незалежності відбулася акція “Терпіти більше не можна” проти рішення ЦВК про реєстрацію кандидатами у народні депутати Андрія Клюєва та Анатолія Шарія.

3 липня голова Верховної Ради Андрій Парубій попросив Генеральну прокуратуру, Службу безпеки України та Державну прикордонну службу надати відомості щодо проживання протягом останніх п’яти років на території України Анатолія Шарія, Андрія Клюєва та Рената Кузьміна, які зареєстровані кандидатами в народні депутати.

3 липня ЦВК скасувала реєстрацію кандидатів в народні депутати України Анатолія Шарія. До ЦВК 3 липня надійшов лист від СБУ, у якому повідомлялося, що Шарій виїхав за межі України 24 січня 2012 року через пункт пропуску “Зернове” (Сумська область) потягом Ковель – Москва та після цього на територію України не в’їжджав.

Liked the article?
Help us be even more cool!