ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Верховний Суд визнав, що емблема дивізії "Галичина" не належить до нацистської символіки

05.12.2022, 15:27
Фото – novynarnia.com
Фото – novynarnia.com

Верховний Суд України ухвалив остаточне рішення щодо емблеми дивізії "Галичина": золотого лева визнано таким, що не належить до нацистської символіки.

Про рішення повідомив адвокат В’ячеслав Якубенко, який представляє інтереси Українського інституту національної пам’яті, пише "Новинарня".

"Верховний Суд поставив крапку у тривалій судовій епопеї, ініційованій ще п’ять років тому представниками "русского міра". Залишено в силі постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 23 вересня 2020 року, якою було підтверджено право Українського інституту національної пам’яті стверджувати, що символіка дивізії "Галичина" не належить до нацистської, тобто не є забороненою в Україні”, – написав Якубенко у фейсбуці.

Він нагадав, що 2017 року журналіст нині підсанкційного видання "Страна" звернувся до інституту по роз’яснення, чи підпадає символіка дивізії "Галичина" – золотий лев із трьома коронами на синьому щиті – під заборону згідно з вимогами Закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" (відомий також як закон про декомунізацію).

Тодішній голова УІНП Володимир В’ятрович відповів, що, згідно з пунктом 5 частини 1 згаданого закону, де наведено перелік того, що саме вважається нацистською символікою, нема символіки "Галичини", тож вона не є нацистською і забороненою в Україні. Далі "Страна" звернулася до окружного адмінсуду Києва з вимогою заборонити інституту робити подібні висновки щодо символіки дивізії. Позов тоді був частково задоволений.

"Тепер Верховного Суду підтвердив правомірність дій УІНП (який я мав честь представляти в суді). Постанова ВС у справі № 826/11325/17 є остаточною і оскарженню не підлягає", – підсумував Якубенко.

Liked the article?
Help us be even more cool!