ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Верховний суд Чехії підтримав право журналіста на захист джерел інформації

26.09.2018, 10:38
Фото - Milan Malíček / Právo | Zdroj: Profimedia

Верховний суд Чехії виніс рішення, що право журналіста на захист своїх джерел має бути дотримано, повідомляє Радіо Свобода.

Це рішення було винесено у справі одного з найвідоміших чеських журналістів-розслідувачів громадського “Чеського радіо” Янека Кроупи, чий мобільний телефон прослуховувала поліція, намагаючись зрозуміти, хто надав йому інформацію про ймовірну корупцію під час закупівлі бронетехніки для чеської армії.

Кроупа розслідував справу закупівлі бронетранспортерів Pandur для чеської армії. Тоді в результаті журналістських розслідувань з’ясувалося, що виробник Pandur, австрійська фірма Steyr, намагалася продати свою продукцію кільком чеським урядам за ціну, в кілька разів вищу від ціни для інших покупців, і “за посередницькі послуги” пропонувала 18 мільйонів євро.

Таким чином, Верховний суд скасував ухвалу місцевого суду, який дав такий дозвіл поліції 6 років тому і за яким телефон журналіста прослуховувався протягом п’яти місяців.

За рішенням Верховного суду Чехії, що міститься у місті Брно, підслуховувати журналістів можна лише у виняткових випадках, коли місцевий суд може довести, чому саме він вирішив порушити право на захист джерел.

В ухвалі Верховного суду мовиться, що районний суд міста Острава припустився помилки, видавши дозвіл на прослуховування журналіста, щоб поліція могла з’ясувати його джерела інформації. Районний суд, на думку Верховного суду, мав би зважити, “чи громадський інтерес щодо з’ясування джерел є настільки сильний, що переважає і конституційне право на свободу вираження та право на збереження в таємниці джерел інформації”.

Liked the article?
Help us be even more cool!