ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Верховна Рада та МКІП планують відмовитися від російських шрифтів і створити банк українських

Приклад використання російського шрифту в Україні, фото - Читомо
Приклад використання російського шрифту в Україні, фото - Читомо

Верховна Рада та Міністерство культури та інформаційної політики планують відмовити від використання російських шрифтів та створити банк українських.

Про це йшлося 18 вересня під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, повідомляється на сайті міністерства.

Так, парламент планує відмовитись від використання у своїх внутрішніх документах російського шрифту “Іжиця” та похідних від нього.

На його зміну в проєкті постанови Верховної Ради запропоновано впровадити дизайнерський шрифт “Воля”. Його розробила українська шрифтова дизайнерка Марчела Можина на базі літерацій головного художника УПА Ніла Хасевича.

Тимчасово виконуючий обов'язки міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв зазначив, що в Україні давно діє заборона на використання російської мови у документації, “тож варто позбутися і російської системи гліфів, тобто шрифтів”. 

За його словами, МКІП запланував проведення відбору та формування банку унікальних українських шрифтів. Він пояснив, що український шрифт має бути впізнаваним, нести історичне підґрунтя, графічно вирізнятися серед інших кириличних шрифтів та привертати увагу. Також шрифт  має відповідати параметрам інклюзії та бути легким для сприйняття усіма категоріями громадян. Також слід врахувати можливістю технічної інтеграції шрифта у цифрове середовище.

До роботи у цьому напрямку залучені представники профільних установ, таких, як Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури, Київська державна академія декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. М. Бойчука, а також мистецького середовища, які спеціалізуються на розробці шрифтів: Шостя Віталій Костянтинович, Стадниченко Дмитро Сергійович, Чебаник Василь Якович, Шевченко Андрій, Гдаль Богдан Володимирович, Ткачов Кирило, Харик Віктор, Садко Євген та інші.

Нагадаємо, 11 серпня 2023 року група народних депутатів зареєструвала у парламенті проєкт постанови №9606 “Про припинення використання шрифтів російського походження в роботі Верховної Ради України. Документ пропонує припинити використання шрифтів російського походження, зокрема давньослов’янського шрифту “Іжиця” та похідних від нього та замінити на шрифт “Volja”.

У пояснювальній записці до проєкту постанови йдеться, що шрифт “Іжиця” розробила у 1988 році на основі прямого півуставу Російської Академії наук кінця 19 століття російська письменниця Світлана Єрмолаєва. Шрифт призначався для відтворення старослов’янських текстів в енциклопедіях та наукових статтях, але оцифрований у 1992 поширився по всіх країнах, що користуються кирилицею. 

Шрифт “Volja” створила Марчела Можина у 2022 році на основі літерації українського графіка Ніла Хасевича (1905–1952) який оформлював плакати, журнали, газети для українського визвольного руху середини ХХ століття. Цей шрифт вже використовується, зокрема, у відзнаках Головнокомандувача Збройних Сил України.

Liked the article?
Help us be even more cool!