ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В ЄС ухвалили Європейський акт свободи медіа для захисту плюралізму та незалежності ЗМІ

16.09.2022, 17:49
Фото – sjevercg.me
Фото – sjevercg.me

Європейська комісія ухвалила пропозиції до так званого Європейського акта свободи медіа (European Media Freedom Act), який покликаний захистити плюралізм і незалежність ЗМІ та свободу громадської інформації в країнах Євросоюзу.

Докладна інформація щодо представлених пропозицій викладена на сайті Єврокомісії, повідомляє Укрінформ

“Європейська комісія ухвалила сьогодні Європейський акт свободи медіа, новий пакет правил для захисту плюралізму медіа та їхньої незалежності в ЄС. Запропоновані регуляторні правила охоплюють серед іншого запобіжники проти політичного втручання в редакційні рішення та проти стеження. Проєкт фокусує увагу на незалежності та на стабільному фінансуванні громадських медіа, а також на прозорості медіавласності та державної реклами. Він також встановлює заходи для захисту незалежності редакторів та для унеможливлення конфлікту інтересів”, – йдеться в повідомленні.

Запропоновані регуляторні правила ЄС охоплюватимуть також питання так званої “медіаконцентрації”, коли значна кількість видань зосереджується в одних руках. Регуляторний акт передбачає створення нового незалежного органу – Європейської ради з медіапослуг, яка складатиметься з представників національних медіаорганізацій кожної з країн ЄС.

Зокрема, Європейський акт свободи медіа гарантуватиме, що ЗМІ – як громадські, так і приватні – зможуть діяти більш вільно в межах внутрішнього ринку ЄС, без неналежного тиску та з урахуванням цифрової трансформації медіапростору. Ці регуляторні правила окремо вимагатимуть від країн-членів дотримуватися принципу незалежності та свободи редакційних рішень, вжити заходів для покращення захисту журналістів та їхніх джерел інформації.

Провайдери медіапослуг мають забезпечити прозорість власності на медіа шляхом розкриття такої інформації в публічному просторі.

Суворо забороняється використання будь-яких засобів стеження проти медіа, проти журналістів або проти членів їхніх родин.

“Незалежні громадські видання – там, де такі видання існують, – мають отримувати адекватне та стабільне фінансування з метою забезпечення редакційної незалежності. Керівник та керівні органи таких громадських медіа мають призначатися прозорим, відкритим та недискримінаційним шляхом. Провайдери громадських медіапослуг мають забезпечувати плюралізм інформації та думок за принципом незалежності та відповідно до власних громадських завдань”, – йдеться в повідомленні.

Європейський акт свободи медіа ставить перед країнами-членами умову, щоб будь-які законодавчі, регуляторні або адміністративні заходи, що здійснюються на державному рівні та можуть впливати на роботу медіа, були “виправданими та пропорційними”.

Крім того, нові правила вводять обмеження на право великих медіаплатформ вилучати з власних ресурсів медіаконтент, що був вироблений з дотриманням професійних стандартів. У всіх випадках, які не стосуються системних ризиків (наприклад, щодо поширення дезінформації), медіаплатформи мають попередити власника такого контенту про рішення усунути інформацію з ресурсів, наприклад через невідповідності інформаційній політиці цієї платформи, і зробити це перед тим, як зазначений контент буде видалений. Медіаплатформи повинні поінформувати власника контенту про причини такого рішення та приділяти першочергову увагу його запереченням.

Єврокомісія також пропонує створити незалежну Європейську раду з медіапослуг, яка складатиметься з представників національних медіаорганізацій країн-членів і буде водночас незалежною від рішень національних урядів та самої Єврокомісії. Цей орган буде покликаний здійснювати контроль за дотриманням свободи медіа в ЄС, а також надавати дорадчу допомогу Єврокомісії в підготовці будь-яких законодавчих або регуляторних актів, що впливатимуть на діяльність європейських ЗМІ або на медіаринок. Ця рада також координуватиме національні регуляторні заходи стосовно неєвропейських медіа, діяльність яких може призводити до ризиків для громадської безпеки в країнах Євросоюзу.

Згадані пропозиції Єврокомісії мають бути розглянуті та ухвалені на рівні Європейського парламенту та національних урядів країн-членів за звичайною правовою процедурою. Після такого погодження Європейський акт свободи медіа набуде чинності та застосовуватиметься у всіх країнах Європейського Союзу.

Нагадаємо, вперше про намір ухвалити Європейський акт свободи медіа оголосила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час доповіді “Про стан Євросоюзу” перед депутатами Європейського парламенту у 2021 році. Підвищена увага до цієї теми викликана погіршенням умов для роботи ЗМІ та випадками стеження, залякування та навіть убивства незалежних журналістів у країнах ЄС. Розв'язання цих проблем вимагає скоординованого підходу від країн-членів та Європейських інституцій.

Liked the article?
Help us be even more cool!