ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Узбекистані журналістам та блогерам заборонили висвітлювати події в Казахстані

11.01.2022, 15:53
Фото – GETTY IMAGES
Фото – GETTY IMAGES

Узбекистанські блогери та журналісти, які висвітлюють події в Казахстані, повідомили, що їх викликали до правоохоронних органів, де попросили “менше писати на цю тему”, “не розповсюджувати відеозаписів” та “не закликати до мітингів”.

Про це повідомляє Радіо Озодлік, узбецька служба Радіо Свобода.

Один із блогерів на умовах анонімності розповів виданню, що заборону на висвітлення подій у сусідній країні наклала Служба державної безпеки (СДБ) Узбекистану.

“У нас забороняють публікувати на сайтах відео- та аудіозаписи, а також повідомлення, щоб ще більше не посилювати ситуації в сусідній республіці. Це неофіційний наказ! Я розмістив на своїх каналах два-три відеоролики про мародерство в Казахстані. Але потім мені зателефонували з Агентства інформації та масових комунікацій, попросили видалити ці відеоролики та більше не розміщувати їх. Від нас зажадали не говорити, не показувати та не обговорювати подій у Казахстані”, – розповів узбекистанський блогер.

За його словами, навіть центральні видання, радіо та телеканали в Узбекистані промовчали про протести в Казахстані. “Один мій друг, який працює на телебаченні, сказав, що такий наказ надійшов зі спецслужб. Крім того, представники Агентства інформації та масових комунікацій теж зізналися, що це наказ спецслужб”, – додав блогер.

Інший блогер повідомив, що співробітники спецслужби та дільничний вимагали письмового пояснення через пости про події в Казахстані. Ще одного дописувача соцмереж викликали на “бесіду” до органів внутрішніх справ та змусили написати розписку, що він зобов'язується не висвітлювати подій у Казахстані та попереджений про відповідальність.

Видання зазначає, що центральні ЗМІ в Узбекистані дають дозовану інформацію про заворушення в Казахстані. Один з місцевих журналістів повідомив Радіо Озодлік, що про події в Казахстані дозволили писати лише придворним блогерам та тим, хто отримав спеціальний дозвіл.

“Я не можу сказати, що в Узбекистані повністю заборонили висвітлювати події в Казахстані. Про них пишуть лише без подробиць, коротко. Тобто встановлено якийсь кордон. Наприклад, ті, хто висвітлюють ці події, не можуть порівнювати ситуацію в Казахстані та  в нас, говорити про те, що в нас набагато гірше, ніж у них, критикувати уряд Токаєва. Крім того, нам заборонили показувати відео, зняте в Алмати. Сказали, що цим закликаємо народ до бунту. Мене теж викликали на “розмову”. Коли я сказав їм, що багато людей висвітлює ці події і чому тільки мені забороняють займатися цим, мені відповіли: “Серед людей збільшилася кількість тих, хто теж хоче, щоб у нас відбулися такі події”, – розповів місцевий журналіст.

Редакції Озодліку поки що не вдалося зв'язатися з Міністерством внутрішніх справ Узбекистану, щоб отримати інформацію щодо виклику блогерів та журналістів на допит до органів внутрішніх справ.

Правозахисна організація “Репортери без кордонів” відзначала посилення контролю над журналістами та блогерами, а також інтернетом в Узбекистані. У 2021 році Узбекистан опустився в рейтингу свободи преси, розташувавшись на 157-му місці зі 180.

Liked the article?
Help us be even more cool!