ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Узбекистані телеканалам заборонили згадувати в ефірі ім'я президента Карімова

27.08.2018, 12:44
Фото - Uzmuz.TV/ozodlik.org

В Узбекистані минулого тижня редакторів усіх телеканалів у складі Національної телерадіокомпанії попередили про те, що ім'я нині покійного першого президента Іслама Карімова, який керував республікою протягом 27 років, взагалі не повинно згадуватися в ефірі. Про це розповів ведучий, який працює в прямому ефірі на одному з каналів Національної телерадіокомпанії Узбекистану (НТРК), повідомляє “Озодлік”.

За його словами, наказ не згадувати ім'я Іслама Карімова в усіх передачах, які увійшли в сітку мовлення, надійшов від державного радника президента Хайріддіна Султанова.

“Керівництво сказало нам: “Якщо ім'я Карімова прозвучить в ефірі, то ви позбудетеся голови. Це наказ держрадника Султанова”, – сказав ведучий.

Головний редактор ще одного з узбекистанських телеканалів розповів виданню, що від усіх телеканалів у складі НТРК зажадали “абсолютно не згадувати в ефірі ім'я Іслама Карімова”.

“Це було не рекомендацією, а вимогою. Старе покоління інтелігенції часто говорить, згадуючи Карімова, тому ми вжили всіх заходів, щоб не допустити до ефіру осіб із цієї категорії ризику”, – розповів головний редактор одного з узбекистанських телеканалів.

За словами головреда, заборона на згадування імені Іслама Карімова в ефірі була введена близько місяця тому.

“Але на зборах у понеділок нам знову нагадали про це. Взагалі з початку цього року нам рекомендували поменше згадувати ім'я Іслама Карімова і більше говорити про Шавката Мірзійоєва (чинного президента – ред.). Ось уже понад місяць, як редактори з лупами в руках шукають і видаляють у текстах ім'я Іслама Карімова. Зараз згадка в ефірі імені Іслама Карімова стала набагато небезпечнішою, ніж згадувати в ефірі ім'я ватажка релігійних екстремістів Тахіра Юлдашева (нині покійний лідер терористичної організації "Ісламський рух Узбекистану" – ред.)”, – сказав головред.

За словами журналіста телеканалу “Йошлар”, заборона введена не тільки на згадку в ефірі імені Іслама Карімова, але й на показ у передачах фотографій і пам'ятників нині покійного першого президента, а також репортажів, де є написи з його ім'ям.

Водночас виданню не вдалося отримати коментар у керівництва НТРК щодо введення заборони на згадку в ефірі імені Іслама Карімова.

Liked the article?
Help us be even more cool!