ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Узбекистані блогера засудили до трьох років в'язниці за "образу двох президентів країни" в соцмережах

08.02.2022, 10:23
Чинний президент Узбекистану Шавкат Мірзіяєв з місцевими та закордонними блогерами. Самарканд, 26 серпня 2019 року. Фото – Радіо Свобода
Чинний президент Узбекистану Шавкат Мірзіяєв з місцевими та закордонними блогерами. Самарканд, 26 серпня 2019 року. Фото – Радіо Свобода

Суд в Узбекистані засудив до трьох років ув'язнення блогера Собіржона Бобонієзова в справі про образу президентів країни в інтернеті.

Про це узбецькій службі Радіо Свобода повідомив керівник товариства прав людини “Езгулік” Абдурахман Ташанов.

За словами правозахисника, блогера Собіржона Бобонієзова визнано винним в образі першого президента Узбекистану Іслама Карімова та чинного глави держави Шавката Мірзіяєва.

У матеріалах кримінальної справи йдеться, що “31-річний блогер був членом Telegram-групи “Об'єднання блогерів”, де безпосередньо публікував образливі відеозаписи, що ганьблять імідж колишнього президента Узбекистану Іслама Карімова та чинного глави держави Шавката Мірзіяєва”.

Згідно з висновком судово-лінгвістичної експертизи, публікація цих відеоматеріалів підпадає під частину 3 статті 158 (“Зазіхання на президента Республіки Узбекистан”) Кримінального кодексу РУз.

В обвинувальному висновку сказано, що блогер скоїв цей “злочин повторно в стані алкогольного сп'яніння”.

Як нагадує видання, у квітні 2021 року щодо ще одного блогера Валіжона Калонова порушили кримінальну справу також за статтею про “зазіхання на президента”.

“У своїх виступах він неправильно тлумачив широкому загалу реформи, що проводилися під керівництвом президента, ображав президента і поширював інформацію, що принижує і ганьбить імідж глави держави, у такий спосіб обмовив його”, – йшлося в заяві прокуратури Джизакської області.

Пізніше судово-медична експертиза визнала Калонова психічно хворим. Після цього блогера відправили на примусове лікування до психіатричної лікарні №1 міста Самарканда.

Згідно з ухваленим у березні 2021 року законом “Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів Республіки Узбекистан”, публічна образа або наклеп щодо президента країни з використанням мереж телекомунікацій або інтернету карається виправними роботами до трьох років, або обмеженням волі від двох до п'яти років, або позбавленням волі до п'яти років.

21 вересня 2021 року правозахисна група “Узбецький форум” оприлюднила доповідь під назвою “Каральна психіатрія в Узбекистані – заглушити голоси активістів”, у якій стверджувалося про примусове закриття активістів в Узбекистані в психіатричній лікарні, щоб змусити їх замовкнути, і в період правління президента Шавката Мірзіяєва.

Міжнародні медійні організації неодноразово заявляли, що внесені до Кримінального кодексу Узбекистану зміни обмежують свободу слова та преси.

Президент Шавкат Мірзіяєв був переобраний на другий термін у жовтні 2021 року. Раніше на зустрічі з вітчизняними та закордонними блогерами обіцяв завжди надавати підтримку журналістам і блогерам.

Liked the article?
Help us be even more cool!