ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В українських містах створюють телеграм-канали, де цькують підлітків – фактчекери (виправлено)

(У матеріалі виправлено назву джерела. У попередній версії була назва "Нота Єнота". Перепрошуємо читачів.)

В українських містах масово створюються телеграм-канали для підлітків, де вони жорстоко цькують одне одного та вимагають гроші. Йдеться про телеграм-канали "Сущность *назва міста*" (наприклад, "Сущность Киева|Что о тебе думают?", "Сущность Запорожья", "Сущность Одессы" тощо).

Про це пишуть фактчекери з "По той бік новин".

Вони зазначають, що переважно такі канали створюють у великих містах. Рідше вони трапляються і в містечках.

"Там жорстоко цькують дітей, деякі жертви кібербулінгу вже звернулися до поліції. Найдавніші "сущності", які нам вдалося знайти, з’явилися ще минулого літа. Але справжньої популярности вони набули лише зараз", – зазначають фактчекери.

Вони зауважують, що, на перший погляд, це черговий майданчик для онлайн-спілкування підлітків. Начебто для того, щоб учасники публічно писали, що вони думають про певну особу (щоразу нову фотографію пропонують адміни).

"Але насправді все це перетворилося на публічне цькування. Деякі дописи шокують дорослих: "плюньте на неї / нього", "обходьте десятою дорогою", "посилайте на…", "бийте ногами" – це найневинніші заклики, про які ми можемо розповісти без ризику, що фейсбук нас заблокує", – говорять фактчекери "По той бік новин".

Журналісти звертають увагу й на те, що більшість публікацій у цих телеграм-каналах схожі на помсту друзям та знайомим. Також зустрічаються  колективні цькування однокласника чи однокласниці.

"Якщо хтось хоче образити або підставити когось, йому достатньо надіслати через спеціальний бот фото того / тієї, хто не до вподоби і розповісти якусь гидоту про нього / неї. Все. Далі вже коментарі зроблять свою справу", – пояснюють фактчекери.

Зважають вони й на те, що ні дописувачі, ні адміністратори таких каналів не відчувають жодної відповідальности, оскільки всі дописи анонімні. Крім того, не було випадків, коли когось за таке покарали.

Щодо адміністрування таких каналів, то, повідомляють у "По той бік новин", багато з них пов’язані в одну мережу й адмініструються одними й тими самими людьми, проте є й автономні.

"Нам не вдалося знайти однозначних доказів, що це частина російської ІПСО. Більшість підписників – це українські підлітки, адміністратори каналів для зв’язку вказують номери українських мобільних операторів. Немає жодного натяку на те, що над ними стоять російські куратори. Якщо більшість каналів "Редан" знаходилися на так званій росії, то "Сущності" переважно дислокуються саме в Україні. Нам вдалося знайти "Сущності" зі згадкою Москви та Пітєра в назві, проте кількість підписників там можна порахувати на пальцях", – говорять фактчекери.

Водночас вони не відкидають, що росія може їх використати з ворожими намірами.

"Навіть якщо ці канали створили й адмініструють самі українці, ніщо не заважає їх викупити російським пропагандистам та ефесбешникам. Як бачимо, жодних моральних перепонів у власників таких каналів немає. Та й самі підписники – благодатна авдиторія для насаджування потрібних ворогу наративів. Інакше б вони не травили своїх друзів чи знайомих у такий жорстокий спосіб", – пояснюють журналісти.

"По той бік новин" скерував інформаційний запит до Кіберполіції України. Втім, відповідь протягом двох тижнів так і не отримали. Правоохоронці повідомили, що їм потрібно більше часу на підготовку відповіді й нададуть її не пізніше, ніж протягом місяця.

Liked the article?
Help us be even more cool!