ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні зняли заборону на ввезення книжки журналіста Радіо Свобода

11.11.2021, 10:30
Фото – fakty.com.ua
Фото – fakty.com.ua

В Україні зняли заборону на розповсюдження книжки російського автора, журналіста Радіо Свобода, керівника Російської служби Андрія Шарого “Балкани: околиці імперії”, повідомляє Радіо Свобода.

Як розповів Андрій Шарий, кілька днів тому видавництво повідомило йому про те, що заборонена у 2019 році книжка про Балкани продається в українських книгарнях.

За його словами, Державний комітет телебачення і радіомовлення видав дозвіл на продаж книжки в серпні цього року. Це підтвердив посадовець із відомства: “Інформуємо, що, відповідно до наказу Держкомтелерадіо від 16.08.2021 №376, дозвіл на ввезення і розповсюдження в Україні вашої книги “Балканы: окраины империй” видано 16 серпня ц.р. ПП “Видавництво “Махаон-Україна”. Відповідний запис внесено до Реєстру дозволеної до ввезення та розповсюдження видавничої продукції держави-агресора (станом на 08.11.2021 позиція з/п № 1411), а текст згаданого наказу з додатком розміщено на офіційному вебсайті Держкомтелерадіо”.

Як ідеться в згаданому наказі, дозвіл видали “за результатами перевірки документів, необхідних для отримання дозволу, та на підставі висновку спеціаліста від 13.08.2021 № 2964”. Інших деталей не вказано.

За словами Шарого, тепер він вимагає від Держкомтелерадіо спростування інформації на сайті комітету про те, що він нібито є “імперським письменником”. Журналіст додав, що вибачень від Держкомтелерадіо йому не надходило.

На початку 2019 року Державний комітет телебачення і радіомовлення заявив, що не дозволив ввезти до України 13 книг, які містять ознаки пропаганди держави-агресора, серед них була і книжка Шарого “Балкани: околиці імперії”, присвячена історії балканських країн, а Україна в ній згадується лише побічно. Це третя частина історично-публіцистичної епопеї про балканський регіон, над якою Андрій Шарий працював близько 10 років.

Як наслідок, видання потрапило до списку заборонених до розповсюдження в Україні. Такі рішення в країні ухвалює Держкомтелерадіо.

Експертна рада Держкомтелерадіо дійшла висновку, що книжка Шарого (хоча в офіційному повідомленні на сайті установи зазначено його прізвище як “Шарій”. – Ред.) “написана в дусі імперської ідеології держави-агресора”.

Шарий опротестував рішення Державного комітету навесні 2019 року, наполягаючи на тому, що експертизу книги було проведено поверхово та неякісно. Нове рішення Держкомтелерадіо ухвалено після зустрічі автора книжки з першим заступником голови відомства, головою Експертної ради Богданом Черваком, що відбулася в липні 2021 року.

Нагадаємо, у 2017 році в Україні набрав чинності закон щодо обмеження і розповсюдження іноземної друкованої літератури з антиукраїнським змістом. Зокрема, закон забороняє ввезення видавничої продукції, зміст якої ставить під сумнів незалежність України, закликає до порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підриває її безпеку чи закликає до зміни державної влади насильницьким шляхом.

Це означає, що громадяни мають право ввозити ці книжки без спеціального дозволу в кількості не більш ніж 10 примірників на людину.

Liked the article?
Help us be even more cool!