ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні запустили чат-бот, який "перекладає" суржик українською

09.11.2020, 16:00
Фото – kpi.ua
Фото – kpi.ua

З’явився безкоштовний мобільний чат-бот “СтопСуржик”, який “перекладає” суржик українською мовою, повідомляє Укрінформ.

“Робота над чат-ботом велася протягом місяця. Вона ще триває, адже словник суржику поповнюється щодня”, – розповів розробник чат-бота, керівник FlashBot.Pro Денис Карпенко.

За його словами, головним було зібрати словник суржику. 

“Його ми збирали з різних джерел: і з упорядкованої збірки ще 1994 року, і з живого мовлення, що лунає довкола нас щодня. Наразі це понад 3300 слів і словосполучень. Цей чат-бот може стати вашим відданим помічником, якщо ви йому довіритеся. Він не супиться і не оцінює ваших знань, не дивиться зверхньо і не моралізує. Він просто допомагає навчитися говорити правильно”, – додала співавторка проєкту “СтопСуржик” Лідія Карпенко.

На думку розробників, перевага бота в тому, що він завжди перебуває з людиною. 

“Бот – це початок розвитку автономних помічників для людей. Він забирає на себе всю рутину, даючи вам час на життя”, – переконані вони.

Чат-ботом можна скористатися різними способами: написати слово суржиком і отримати український відповідник; перевірити свої знання: бот запропонує вам суржик – написавши аналог українською, ви дізнаєтеся, чи правильний він.

Також це зручний тренажер для вдосконалення мови; бот ще вчиться: якщо ви не знаходите певне слово суржиком, можете його внести до словника бота з перекладом українською.

СтопСуржик” працює в популярних месенджерах “Вайбер” і “Телеграм”.

Cуржик, за тлумаченням академічного словника, – це мішанина зерна: жита, пшениці, ячменю, вівса та борошно з такого зерна. Також слово має переносне значення: це “елементи двох або кількох мов, об’єднані штучно, без дотримання норм літературної мови”, або ж “нечиста мова”.

Нагадаємо, 9 листопада відзначають День української писемності та мови. Його встановлено указом Президента України 6 листопада 1997 року на підтримку ініціативи громадських організацій, у день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця.

Liked the article?
Help us be even more cool!