ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні із 16 липня сайти повинні мати базову версію українською мовою – Кремінь

15.07.2022, 14:15
Фото – rublacklist.net
Фото – rublacklist.net

В Україні із 16 липня сайти повинні мати базову стартову сторінку українською мовою, яка для користувачів у державі відкриватиметься за замовчуванням.

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь 15 липня на брифінгу в Києві, повідомляє Укрінформ.

“Із 16 липня інтернет-ресурси повинні мати базову стартову сторінку українською мовою і повідомляти громадянам України суспільно важливу інформацію державною мовою... Крім того, це стосується інтернет-представництв, у тому числі вебсайтів, сторінок у соцмережах, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств установ та організацій державної і комунальної форми власності, ЗМІ, зареєстрованих в Україні, а також суб'єктів господарювання, що реалізують товари і послуги в Україні”, – сказав Кремінь.

Уповноважений додав, що версії вебсайтів і сторінок іншими мовами також можуть бути, це не заборонено, але версія державною мовою повинна бути не меншою за обсягом та змістом інформації, ніж іншомовні версії, та завантажуватися за замовчуванням для користувачів України.

Водночас норма не поширюється на вебсайти ЗМІ, які публікуються лише кримськотатарською, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу та корінних народів України.

“16 липня всі інтернет-ресурси, які використовуються в якості інтернет-представництв суб'єктів господарювання, зареєстрованих в Україні, в тому числі інформаційні інтернет-ресурси, за замовчуванням повинні мати українську версію”, – додав Кремінь.

Він зауважив, що такі норми законодавства підсилять вагу і статус української мови як державної і дозволять дізнаватися про події в Україні й світі державною мовою.

Крім того, Кремінь зауважив, що із 16 липня також користувацькі інтерфейси мають бути державною мовою – це вся інформація на приладах, техніці, зокрема побутовій, будь-яких інших пристроях, про особливості застосування конкретного предмета, тих чи інших його функцій. Уповноважений додав, що Україна комунікує зі всесвітньо відомими виробниками товарів у цьому питанні.

Санкції за порушення мовного закону передбачаються у вигляді попереджень та штрафів. Розмір штрафу становить від 3,4 тисячі до 8,5 тисячі гривень, якщо порушення вчинено вперше. За повторне порушення штраф може зрости до 11,9 тисячі гривень.

Нагадаємо, Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності 16 липня 2019 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!