ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні судові повістки та виклики почали розсилати через Viber

16.02.2023, 10:00
Фото – Viber
Фото – Viber

В Україні з 15 лютого суди почали надсилати повістки та виклики через месенджер Viber. Про це повідомляє Державна судова адміністрація України (ДСА). 

Це передбачено в оновленому Порядку надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі, затвердженому наказом №28 Державної судової адміністрації від 23 січня 2023 року.

Судова адміністрація зазначила, що така ініціатива “спрямована в першу чергу на економію коштів бюджету”. 

“Середня вартість відправки однієї повістки для суду буде значно нижчою, оскільки для відправки однієї повістки за допомогою Viber потрібне лише одне повідомлення (проти п'яти-шести SMS-повідомлень у середньому та 15 як максимум)”, – йдеться в повідомленні.

Адміністрація пояснила алгоритм дій: за замовчуванням система документообігу намагається надіслати повістку через месенджер, у разі неможливості такого надсилання повістка надсилається як SMS.

Як розповів виконувач обов'язків генерального директора ДСА Микола Козлов, за пів дня 15 лютого суди змогли зекономити понад 5 тис. грн, або 42%, завдяки розсиланню повідомлень через Viber. На месенджер доставлено 60% повісток. 

На думку Миколи Козлова, на користь економічного ефекту електронних каналів комунікації свідчить і той факт, що якщо всі повістки, “які сьогодні за пів дня були доставлені у вигляді електронних повідомлень, направити регулярною поштою, то це б обійшлось бюджету у 23 (!) рази дорожче, і замість 7 тис. грн це б коштувало 160 тис. грн”.

ДСА закликала всіх учасників судового процесу віддавати перевагу електронній комунікації із судом, а суди – “бути більш рішучими в застосуванні цифрових технологій”.

Liked the article?
Help us be even more cool!