ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні створили Національне інформбюро для збору даних про полонених та загиблих

18.03.2022, 09:00
Російські військовополонені. Фото – Генеральний штаб ЗСУ
Російські військовополонені. Фото – Генеральний штаб ЗСУ

Кабінет Міністрів ухвалив рішення про створення Національного інформаційного бюро (НІБ) відповідно до міжнародного гуманітарного права. 

Таке розпорядження уряд ухвалив 17 березня під час засідання, повідомляє Суспільне.

Національне інформаційне бюро діятиме відповідно до міжнародно-гуманітарного права, зокрема ст. 122 Женевської Конвенції про поводження з військовополоненими (ІІІ) та ст. 136 Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни (IV).

НІБ перебуватиме у сфері управління Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Ключовою метою діяльності цього органу є збір (усіма можливими способами), узагальнення даних про українських військовополонених, загиблих, зниклих безвісти, незаконно затриманих РФ, зокрема і з-поміж мирного населення, повідомляє пресслужба.

Відповідно до офіційних даних Генерального штабу Збройних сил України, втрати особового складу військ РФ уже перевищують 14 тисяч військовослужбовців. Українські захисники щодня беруть у полон тих, хто незаконно вторгся на територію України починаючи з 24 лютого. Тож списки як загиблих, так і військовополонених РФ теж складатиме українська сторона.

Надалі в Україні буде створено “кейс обміну”, або обмінний фонд. За допомогою структур Міжнародного комітету Червоного Хреста, який виступає нейтральним посередником, Україна надаватиме інформацію іншій стороні.

Це дозволить Україні довести злочини РФ та в перспективі активізувати процес обміну полоненими й тілами загиблих із російською стороною.

17 березня запрацювала гаряча лінія Національного інформаційного бюро – 1648 та (044) 287-81-65 для первинного збору інформації і комунікації з потерпілими. Лінія також функціонуватиме в месенджерах.

Liked the article?
Help us be even more cool!