ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні стартував YouTube-проєкт "Жіночі Студії" про українську жіночу історію

В Україні стартував YouTube-проєкт “Жіночі Студії”, присвячений українській жіночій історії. Головні героїні випусків – українські дослідниці: історикині, етнографині та інші експертки, які досліджують історію з жіночої перспективи.

Про це повідомляє “Детектор медіа” з посиланням на авторок – Ірину Мусій та Мілу Мороз, які є засновницями феміністичної спільноти Women UA.

Авторки запевняють: проєкт не просто відеолекції про минуле, а можливість розглядати історію під новим кутом.

“Якщо ми не знаємо історію половини людства – жінок, то чи можемо стверджувати, що знаємо свою історію взагалі?” – питання, що стає центральним у проєкті.

Проєкт має на меті підсилити видимість українок, які відіграють важливу роль в історії країни, у процесі переосмислення минулого, що відбувається як реакція на загрозу нищення нашої культури російськими обстрілами, зазначила співавторка Ірина Мусій.

Експерткою першого випуску “Жіночих Студій” стала докторка історичних наук, голова Асоціації досліджень жіночої історії Оксана Кісь. У ньому обговорюється роль жінок у музейних колекціях, теорія матріархату та його відображення в українському фольклорі. Також порушуються питання значення терміна “берегиня” та досліджується роль Оксани Хоружинської, дружини Франка, у феміністичному русі.

Знімання першого сезону відбувалися у Львові, Ужгороді та Харкові, щоб сприяти популяризації музеїв та історичних пам’яток, які відображають жіночий досвід.

“Для просування проєкту ми зняли короткі відео у вигляді діалогів феміністки минулого з феміністкою сьогодення. У цих відео Мотря з XIX століття розповідає про своє життя та дивується тому, що змінилось і не змінилось у XXI столітті”, – додала Міла Мороз.

Liked the article?
Help us be even more cool!