ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні стартувала інформаційна кампанія пам’яті митців, яких забрала війна

Фото – pen.org.ua
Фото – pen.org.ua

До Дня порожніх стільців (порожні стільці на правозахисних акціях цього дня символізують авторів, які ув’язнені, зазнали переслідування, зникли чи вбиті. – Ред.) Український ПЕН ініціює #EmptyChairWeek – інформаційну кампанію пам’яті митців, життя яких забрала повномасштабна війна росії проти України. Кампанія в соціальних мережах триватиме з 13 до 19 листопада.

Про це повідомляє PEN Ukraine.

Організатори закликають усіх небайдужих протягом тижня – з 13 до 19 листопада – долучитися до ініціативи: зробити на своїх сторінках у соцмережах під хештегом #EmptyChairWeek дописи про українських письменників, музикантів, акторів, істориків, художників, мовознавців та інших культурних діячів, чиї життя обірвалися після 24 лютого 2022 року.

Від початку повномасштабної війни Український ПЕН відстежує втрати серед діячів культури, історії яких зʼявляються в медіа. Станом на 13 листопада 2023 року ПЕН зібрав 71 ім’я.

Про митців, яких уже немає, можна прочитати тут, у моніторингу за 2022 рік, та за цим посиланням, у моніторингу за 2023 рік.

"Це неофіційний моніторинг: команда ПЕН усвідомлює, що митців, загиблих після 24 лютого 2022 року, більше, ніж відомо публічно, і про багатьох поки що немає інформації", – йдеться в повідомленні.

Мета #EmptyChairWeek – згадати якнайбільше імен полеглих митців та зробити так, щоб вони якомога ширше прозвучали в публічному просторі.

До кампанії пам’яті долучаться: акторка Римма Зюбіна; режисер та актор Ахтем Сеітаблаєв; журналістка та телеведуча Мирослава Барчук; журналіст Віталій Портников; журналістка Ольга Герасим’юк; філософ та письменник, президент Українського ПЕН Володимир Єрмоленко; поетеса Катерина Калитко; режисерка та письменниця Ірина Цілик; письменниця Мар’яна Савка; письменниця Марія Титаренко та інші культурні й медіадіячі.

Liked the article?
Help us be even more cool!