ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні почав працювати "Архів мистецтва воєнного стану"

В Україні запрацював "Архів мистецтва воєнного стану" (Wartime Art Archive): над його створенням працювала команда ГО "Музей Сучасного Мистецтва" та Ukrainian Museum of Contemporary Art (UMCA) після початку повномасштабного вторгнення.

Про це повідомляє Суспільне Культура

На сайті архіву засновники зазначають, що це "художній зліпок часу, прожитого українським суспільством". Вони прагнули зробити його візуальним джерелом інформації про вторгнення для майбутніх науковців, які досліджуватимуть мистецтво і стан суспільства в цей період.

Вони вказують, що мета архіву – "фіксація масиву мистецьких реакцій на події зі структурованою хронологічною й тематичною презентацією на сайті".

Дослідники додали, що відстежують мистецькі роботи через соціальні мережі українських художників та художниць. Також вони описують їх, роблять первинний аналіз робіт і беруть інтерв'ю в авторів і авторок.

Станом на відкриття архіву на сайті опубліковано роботи 15 авторів за перший рік повномасштабного вторгнення (з 24 лютого 2022 до 24 лютого 2023 року) – усього близько 1600 одиниць.

А загалом зараз у спостереженні команди роботи понад 220 авторів та близько 10 тисяч мистецьких робіт.

Роботи на сайті розміщено за хронологічним принципом. Зрозуміти, до якого саме періоду належить та чи інша робота, можна за допомогою таймлайну, який описує найвизначніші події.

"Ідея архівувати художні твори українських митців і мисткинь була нашою реакцією на вторгнення та способом зберегти важливу інформацію про український спротив, емоційно та контекстуально схоплений у мистецтві", – додають дослідники.

Liked the article?
Help us be even more cool!