ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні може зрости вартість підімкнення до інтернету

11.11.2021, 10:45
Фото – netfreedom.org.ua
Фото – netfreedom.org.ua

Окружний адмінсуд Києва своїм рішення від 28 жовтня відновив запровадження мита на імпорт кабелю в розмірі 23,5%, що може спричинити зростання вартості під'єднання до інтернету в Україні.

Про це 10 листопада під час пресконференції заявив голова правління Інтернет-асоціації України (ІнАУ) Олександр Савчук, повідомляє Укрінформ.

За його словами, ще у квітні Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі Міністерства економіки ухвалила рішення про введення мита на імпорт усієї кабельної продукції в розмірі 23,5%. Проте у вересні 2021 року з огляду на звернення інтернет-провайдерів та телекомунікаційних компаній комісія скасувала це рішення. 

Однак у жовтні 2021 року дві компанії подали позов до суду з вимогою відновити рішення комісії про запровадження мита.

“Окружний адміністративний суд міста Києва 28 жовтня ухвалив рішення на користь компаній “Одескабель” та “Южкабель”, і вже 2 листопада на митні пости надійшло розпорядження стягувати додаткове мито в розмірі 23,5% за імпортний кабель”, – розповів голова ІнАУ.

Він наголосив, що асоціація виступає проти такого рішення, адже воно матиме значні наслідки для ринку телекомунікаційних послуг в Україні. Зокрема, це може призвести до монополізації ринку декількома найбільшими виробниками кабелю в Україні, що спричинить зростання цін. Крім цього, на ринку може виникнути дефіцит кабелю, адже вітчизняні виробники не мають потужностей, щоб задовольнити 100% попиту на цю продукцію в Україні.

“Впровадження мита призведе до подорожчання будівництва волоконно-оптичних ліній зв'язку. Вартість кабелю складає до 90% вартості матеріалів для такого будівництва, і зрозуміло, що пропорційно вартості кабелю зросте вартість будівництва. Також зросте вартість експлуатації таких ліній”, – пояснив Савчук.

Він додав, що зростання мита становить потенційну загрозу реалізації програми Міністерства цифрової трансформації з надання субвенції на проведення інтернету в селах. Савчук зазначив, що розрахунки вартості підімкнення в конкретному населеному пункті оператори проводили ще влітку. І таке суттєве зростання ціни робить ці розрахунки неактуальними.

Голова Комітету ІнАУ Максим Тульєв уточнив, що впровадження мита на імпорт кабелів призведе до зростання вартості будівництва нових телеком-мереж більш ніж на 20% та до зростання споживчих тарифів інтернет-доступу на 7–12%.

Нагадаємо, у квітні 2021 року заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку цифрової інфраструктури Олександр Шелест заявив, що рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі про введення на три роки додаткового мита на імпорт кабелю, зокрема волоконно-оптичного, може значно сповільнити покриття території України швидкісним інтернетом.

У Мінцифри тоді заявили, що отримали запевнення від Мінекономіки, що ситуація на ринку буде контрольована і після введення мит, але водночас міністерства домовилися про негайне реагування Мінекономіки на виникнення кризових ситуацій.

Liked the article?
Help us be even more cool!