ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні ліквідували ботоферму, яка на замовлення однієї з політсил поширювала фейки про владу

02.08.2022, 15:26
Фото – Офіс генерального прокурора
Фото – Офіс генерального прокурора

Служба безпеки України знешкодила організоване угруповання, яке створило мільйонну ботоферму для дискредитації вищого військово-політичного керівництва країни та розхитування суспільно-політичної ситуації.

Як повідомляє СБУ, керівником угруповання був громадянин рф, який проживав у Києві й позиціював себе як “політичний експерт”. За даними слідства, він організував інформаційно-підривну діяльність на замовлення однієї з вітчизняних політсил. Для координації злочинних дій був на “зв’язку” з нинішнім народним депутатом, що входить до близького оточення колишнього керівництва нашої держави.

За даними спецслужби, зловмисники масово поширювали через інтернет дезінформацію про нібито конфлікт між керівництвом Офісу президента і Головнокомандувачем ЗСУ, а також проведення кампанії з дискредитації першої леді.  

Пропагандистські “потужності” цієї ботоферми використовували й представники російських спецслужб. Зокрема, через ботів вони поширювали фейкові новини щодо ситуації з фронтів та проводили інші інформаційні диверсії.

Для “розгону” деструктивного контенту ділки адміністрували понад 1 млн власних ботів, а також численні групи в соцмережах з аудиторією майже 400 тис. користувачів.

Встановлено, що російський “політтехнолог” створив спеціальне програмне забезпечення. За його допомогою учасники групи управляли в автоматичному режимі необмеженою кількістю анонімних акаунтів у найпопулярніших соцмережах.

Як зазначає СБУ, для маскування протиправної діяльності зловмисники облаштували відповідне обладнання в різних містах – Києві, Харкові та Вінниці.

Крім того, “політексперт” неодноразово оприлюднював деструктивну пропаганду від свого імені, особисто виступаючи на медіаресурсах, підконтрольних його “кураторам”.

Під час обшуків за місцями перебування організаторів злочину правоохоронці вилучили: апаратно-програмний комплекс, який забезпечував функціонування ботоферми; 5 тис. сім-карток, які зловмисники використовували для створення та подальшого ведення технічних акаунтів; 200 Proxy-серверів для підміни ІР-адрес та уникнення блокування відповідних інтернет-ресурсів.

У межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж) Кримінального кодексу України тривають слідчо-оперативні дії для притягнення до відповідальності всіх організаторів ботоферми.

Як повідомляє “Українська правдаз посиланням на джерела, йдеться про політсилу п’ятого президента Петра Порошенка “Європейську солідарність”.

Водночас “Європейська солідарність” “категорично спростовує будь-яку причетність до будь-яких так званих ботоферм, тим більше проросійських, про викриття якої повідомила СБУ”.

Liked the article?
Help us be even more cool!