ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні кожен дев'ятий ставав жертвою шахраїв з початку повномасштабного вторгнення – опитування

Фото – nur.kz
Фото – nur.kz

З початку повномасштабного вторгнення кожен дев'ятий опитаний в Україні ставав жертвою шахраїв. Такими є результати опитування, проведеного Національним банком України в партнерстві з компанією “Опендатабот”. 

Опитування пройшло понад 112,9 тисячі користувачів. За його результатами виявилося, що кожен дев'ятий опитаний (11%) ставав жертвою шахраїв з початку повномасштабного вторгнення. 

“Користуючись ситуацією та складним становищем громадян, злочинці адаптували шахрайські схеми під сьогодення та ошукували людей, прикидаючись банками чи обіцяючи фінансову допомогу від держави, міжнародних та благодійних організацій”, – повідомляє НБУ. 

Найчастіше шахраї ошукують молодь віком 18–24 років (14% опитаних) та людей, старших за 65 років (11,5%). 

Нацбанк зауважує, що саме молодь та люди старшого віку – найменш фінансово обізнані (згідно з дослідженням “Фінансова грамотність, фінансова інклюзія та фінансовий добробут в Україні у 2021 році”, проведеним Проєктом USAID “Трансформація фінансового сектору” в співпраці з НБУ).

Згідно з опитуванням, майже третина жертв шахраїв втратили від їхніх дій близько 500 гривень, ще чверть опитаних втратила понад 5 тисяч гривень.  

Опитування проведено в рамках просвітницького проєкту, покликаного перевірити знання українців щодо протидії кібершахрайству. Проєкт реалізується в межах інформаційної кампанії із протидії платіжному шахрайству #ШахрайГудбай та передбачає опитування користувачів про те, як часто вони стикаються з кібершахрайством під час воєнного стану.

Liked the article?
Help us be even more cool!