ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні до 30 жовтня триває міжнародний фотоконкурс "Вікі любить пам’ятки"

Фото – Вікімедіа Україна
Фото – Вікімедіа Україна

В Україні 1 жовтня стартував міжнародний фотоконкурс об’єктів культурної спадщини “Вікі любить пам’ятки” – 2023, який триватиме до 31 жовтня включно. Про це повідомляє громадська організація “Вікімедіа Україна”.

Участь у конкурсі можуть узяти всі охочі. Для цього протягом жовтня слід завантажувати на Вікісховище роботи власного авторства, послуговуючись конкурсними списками пам’яток. 

З безпекових міркувань завантажувати можна лише світлини та відео, що були зроблені до 30 червня 2023 року (включно). Єдиним винятком є спецномінація “Інтер’єри”, де немає обмежень за датою створення. 

Переможці отримають цінні призи від організаторів – ГО “Вікімедіа Україна”. У конкурсі будуть відзначені автори та авторки 10 найкращих фотографій конкурсу, найкращих фото в кожному з регіонів України, найактивніші учасники та учасниці і переможці спеціальних номінацій. Окремою номінацією відзначатимуться автори, що вперше беруть участь у конкурсі.

Серед спецномінацій та відзнак цього року: “Відео”, “Війна руйнує пам'ятки”, “Єврейська спадщина”, “Елементи екстер’єрів”, “Інтер’єри”, “Німецька спадщина”, “Фотоплівка”, “Визначні місця Харкова”.

За результатами першого конкурсного дня української частини конкурсу вже 23 учасники завантажили 518 світлин. Представлено пам'ятки з 20 регіонів України – поки зовсім відсутні роботи з АР Крим, Севастополя, Донецької та Луганської областей.

28 країн уже завершили національні змагання, адже міжнародний етап розпочався 1 вересня – Італія поки лідирує з більш ніж 52 тисячами робіт, побивши рекорд Польщі за кількістю завантажень, який протримався з 2012 року (понад 50 тисяч). 15 країн, серед яких і Україна, змагатимуться до кінця жовтня. 

За перший день конкурсу Україна вже посіла 19-те місце, обігнавши Бельгію та Хорватію за завантаженнями. За попередні роки проведення конкурсу Україна пʼять разів посідала перше місце за кількістю завантажень. 

Всі умови та як узяти участь – тут.

“Вікі любить пам’ятки” (Wiki Loves Monuments) – міжнародний конкурс фотографій пам’яток культурної спадщини для ілюстрування Вікіпедії, який був започаткований у 2010 році в Нідерландах. Конкурс був визнаний Книгою рекордів Гіннеса найбільшим фотоконкурсом у світі (2012). Всього за час проведення конкурсу було завантажено понад 2,9 млн фотографій. 

В Україні конкурс проходить уже 12-й раз, його проводить громадська організація “Вікімедіа Україна”. За попередні роки проведення конкурсу в Україні понад три тисячі учасників та учасниць завантажили 366 тисяч світлин майже 40 тисяч об’єктів культурної спадщини, що становить 41% загальної кількості.

Liked the article?
Help us be even more cool!