ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні реформовано лише 15% державних друкованих ЗМІ - Держкомтелерадіо

18.05.2018, 14:04

В Україні станом на 17 травня реформовано 13 із 86 державних друкованих ЗМІ, що становить 15% від загальної кількості таких видань. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на Державний комітет телебачення і радіомовлення (Держкомтелерадіо).

“Одним з перших прийняло рішення про вихід зі складу засновників кількох відомчих газет і журналів Міністерство охорони здоров'я. Зараз чотири з них отримали нові свідоцтва про держреєстрацію і продовжують виходити як незалежні видання”, - йдеться в повідомленні.

Процес роздержавлення також пройшли газета "Закон і обов'язок" (колишній засновник - Державна пенітенціарна служба України), видання Пенсійного фонду України, журнал "Конкуренція. Вісник Антимонопольного комітету", журнал "Землевпорядний вісник", зі складу засновників якого вийшла Державна служба з питань геодезії , картографії та кадастру, а також журнал "Мінеральні ресурси України", який був заснований держпідприємством зі сфери управління Державної служби геології і надр.

У стадії реформування перебувають видання, співзасновниками яких є Міністерство юстиції, Міністерство економіки, Міністерство молоді та спорту, Державна служба з праці, Держфінінспекція, Держводагентство - усі вони ухвалили рішення про вихід зі складу засновників друкованих ЗМІ.

Крім того, за рішенням Національного агентства з питань державної служби ліквідовано журнал "Вісник державної служби України", Державна будівельно-архітектурна служба припинила випуск бюлетеня "Вісник Держархбудінспекції".

Водночас не ухвалено рішення про реформування п'яти видань: журналів "Українська культура", "Театрально-концертний Київ", "Музика", а також газет "Культура і життя", "Кримська світлиця", співзасновником яких є Міністерство культури України.

У Держкомтелерадіо наголосили, що в разі, якщо центральні органи виконавчої влади є засновниками (співзасновниками) кількох друкованих ЗМІ, на офіційне друковане видання може бути перетворено лише одне з таких ЗМІ. При цьому в офіційних ЗМІ публікуватимуть лише нормативно-правові акти, рішення цих органів та інформацію, обов'язковість опублікування якої передбачена законодавством. Під час підготовки таких видань не може використовуватися творча робота журналістів.

Нагадаємо, в грудні 2015 року Верховна Рада ухвалила закон України, який передбачає поступове роздержавлення державних і комунальних друкованих засобів масової інформації, згідно з яким реформування здійснюється в два етапи: перший - протягом одного року з дня набуття чинності цим законом і другий - протягом наступних двох років.

На першому етапі здійснюється реформування друкованих ЗМІ та редакцій згідно з переліком, що затверджується Кабінетом Міністрів України. На другому етапі здійснюється реформування друкованих ЗМІ та редакцій, які не реформовано на першому етапі. У законі визначено, що трудовий колектив редакції має пріоритетне право на визначення способу реформування.

Liked the article?
Help us be even more cool!