ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні почастішали напади на журналістів – ІМІ

03.05.2018, 13:27

За перший квартал 2018 року в Україні зафіксували 37 випадків фізичних нападів на журналістів. Про це під час прес-конференції повідомила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

При цьому за аналогічний період 2017 року експерти ІМІ зафіксували лише 17 нападів на працівників медіа, а тому, за словами Романюк, ситуація в країні стає тривожною.  "Було б цікаво порівняти ці дані з соціологічними дослідженнями, адже я не можу зрозуміти, з чим вони пов’язанні", – підкреслила вона.

Головними порушниками прав журналістів у 2018 році стали звичайні люди (серед яких багато учасників різноманітних акцій протесту), а також представники місцевої влади та правоохоронці.

Тривожною також залишається ситуація з дотриманням прав працівників ЗМІ у регіонах.

"Топ-5 регіонів з найбільшою кількістю порушень: Луцьк, Полтава, Одесса, Миколаїв та Київ. У мене велике питання до губернаторів та поліції, адже нам відомо, що в Луцьку та Полтаві заяви журналістів реєструються як звернення громадян. Я вважаю, що туди варто поїхати з місією, адже ця ситуація не нормальна", – підкреслила директорка ІМІ.

Нагадаємо, що 45,5 відсотка журналістів, які працюють у країнах Східної Європи мали досвід заподіяння їм фізичної шкоди через професійну діяльність. Поширеною реакцією працівників медіа на тиск є вдавання до самоцензури, неоприлюднення інформації та висвітлення інформації у менш контраверсійний спосіб.

3 травня – Всесвітній день свободи преси, який відзначається, починаючи з 1992 року, з ініціативи Генеральної конференції ЮНЕСКО за підтримки Генеральної Асамблеї ООН.

Liked the article?
Help us be even more cool!