ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні реформували 336 друкованих ЗМІ - Держкомтелерадіо

19.12.2018, 11:10

За даними моніторингу Держкомтелерадіо, в Україні станом на 10 грудня реформовано 336 друкованих ЗМІ та редакцій. Про це йшлося на колегії Держкомтелерадіо, яка 18 грудня розглянула стан реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації, термін якого спливає 31 грудня 2018 року.

Як повідомляє комітет, з них - 316 - комунальних (що складає близько 52 % від загальної кількості видань, що реально виходять), 20 - державних (що складає близько 25% від загальної кількості видань, що реально виходять).

Лідерами процесу реформування є Вінницька, Миколаївська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Черкаська, Чернігівська області. Відповідно аутсайдерами є Київська, Львівська, Одеська, Дніпропетровська, Івано-Франківська, Закарпатська області та місто Київ.

Аналізуючи дані про реформування в областях, начальник управління розвитку інформаційної сфери Держкомтелерадіо Юрій Недяк зазначив, що є тенденція: інтенсивність процесу реформування залежить від розміру дотацій, які отримували редакції з відповідних місцевих бюджетів. Так, редакції, що тривалий період не мали суттєвих фінансових надходжень у вигляді таких бюджетних дотацій, реформувалися одними з перших. І навпаки, ті редакції, які отримували значні кошти, не реформовувалися взагалі або відтерміновували здійснення необхідних процедур до останнього.

Як повідомляв ІМІ, 2 жовтня 2018 року Верховна Рада не змогла ухвалити жодного з двох законопроектів “Про внесення змін до Закону України “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації”. У результаті голосування обидва законопроекти відхилені ні №8441, ні альтернативний законопроект № 8441-1.

Законопроект № 8441 внесли до Верховної Ради члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики. Його автори – експерти Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ), Української асоціації медіабізнесу, “Платформи прав людини”, Держкомтелерадіо та Комітету свободи слова та інформаційної політики. Законопроект мав на меті вирішити системні проблеми, з якими стикаються друковані ЗМІ під час реформування. Зокрема, новели законопроекту №8441:

  • Якщо видання не реформоване з вини засновника, то трудовий колектив, який подав пропозицію про реформування, може зберегти за собою назву видання та певні майнові права.
  • “Другий шанс” трудового колективу подати пропозицію засновнику про спосіб реформування.
  • Заборона звільнення керівника редакції без згоди трудового колективу на час реформування.
  • Обмеження впливу державних та муніципальних органів на пресу через власні підприємства.
  • Можливість виділення редакції зі складу державного чи муніципального органу.
 
Liked the article?
Help us be even more cool!