ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні 20 провайдерів не блокують навіть половину санкційного списку сайтів – дослідження

16.05.2019, 16:00
Фото - detector.media

Громадська організація “Лабораторія цифрової безпеки” перевірила 70 провайдерів та виявила, що 20 з них не блокують більшу частину сайтів із санкційного списку Ради національної безпеки і оборони України. Водночас соціальні мережі “ВКонтакте” та “Одноклассники” блокують майже всі провайдери.

Про це свідчать результати тестувань інтернет-блокувань, проведених ГО “Лабораторія цифрової безпеки” в березні 2019 року на 70 провайдерах у всіх регіонах України, за винятком Києва, повідомляє “Детектор медіа”.

Згідно з дослідженням, інтернет-провайдери “Київстар”, “Датагруп”, “Воля” та миколаївський провайдер WildPark блокують по 240 сайтів, занесених до санкційного списку.

“Не всі українські інтернет-провайдери блокують сайти Криму, ОРДЛО та Росії. Менше 15 провайдерів, наприклад, не обмежують доступ до таких ресурсів: crimea.gov.ru, sprav.yandex.ua, dnr-life.ru, платформа WebMoney, сайти так званих “Министерства транспорта ДНР”, “Министерства здравоохранения ДНР” та “Совета министров ЛНР”, – йдеться в повідомленні.

За даними громадської організації, є провайдери, які блокували сайти по-різному залежно від регіону.

“У місті Дніпро в один із вимірюваних тижнів березня один із тестованих провайдерів не блокував 185 санкційних сайтів, тоді як в інших містах таких ресурсів було чотири-п’ять. У Херсоні в перший тиждень березня тим самим провайдером не блокувалося 183 сайти”, – розповіли в “Лабораторії цифрової безпеки”.

Крім того, згідно з повідомленням, деякі українські провайдери не блокували популярні російські платформи “Одноклассники”, mail.ru та yandex.ru. Наприклад, протягом березня “Одноклассники” та mail.ru були доступні в Одесі в одного провайдера; платформа mail.ru була доступна в одного з провайдерів в Ужгороді, а також – у Запоріжжі; yandex.ru був доступний протягом двох тижнів у семи провайдерів у Дніпрі, Черкасах, Харкові, Полтаві, Кривому Розі, Рівному та Житомирі.

Дані замірів інтернет-блокувань, зібрані "Лабораторією цифрової безпеки", доступні за посиланням.

Як повідомляв ІМІ, 15 травня 2017 року Президент України Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення РНБО “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”, які передбачають блокування доступу до російських соцмереж “ВКонтакте” і “Однокласники”, а також до сервісів “Яндекса” і Mail.ru.

Liked the article?
Help us be even more cool!