ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Угорщині вперше за майже 20 років перед виборами відбулися теледебати політиків

31.05.2024, 17:15

Понад 10 угорських політиків 30 травня прийшли на теледебати в Будапешті, щоб відрекомендуватися виборцям напередодні виборів до Європарламенту. На тлі дебатів на вулиці відбувалася демонстрація проти суспільного мовника, що транслював захід, повідомляє AP.

Дебати між кандидатами-лідерами 11 партій, які братимуть участь у виборах 9 червня, є першою такою подією в ефірі угорських медіа з 2006 року. Тоді прем’єр-міністр Віктор Орбан востаннє зустрівся віч-на-віч зі своїм опонентом, щоб закликати глядачів підтримати його на виборах.

“Шлях до проведення перших за 18 років дебатів на суспільному телебаченні був сповнений полеміки. Опоненти Орбана переконані, що угорський суспільний мовник підкоряється керівній партії “Fidesz”, а дехто з учасників дебатів був незадоволений рішенням дати 11 лідерам партій вийти на сцену і вузьким переліком дозволених мовником тем для обговорення”, – йдеться в матеріалі.

Як зазначають в АР, одним із критиків суспільного медіа й організованих ним дебатів став Петер Мадяр – новий учасник угорської політики.

Перед заходом Мадяр, стоячи під будівлею, де мали відбуватися дебати, заявив кільком тисячам прибічників, що суспільний мовник “цілодобово брехав протягом 14 років”.

“Як могло статися, що є політична партія, спільнота, яку вже підтримують мільйони угорців, чиї податки фінансують суспільний мовник, – а той не запросив мене в ефір ані на хвилину?” – сказав він.

Раніше суспільний мовник оголосив, що теми обговорення на дебатах будуть обмежені обороною й безпекою ЄС, питаннями міграції та прихистку, сільським господарством і/або демократією й верховенством права – рішення, яке Мадяр і деякі інші кандидати оскаржували.

Петер Ембер, один з демонстрантів, зазначив, що, на його думку, кандидатам варто дати змогу “зіткнутись у своїх позиціях”, щоб виборці отримали краще розуміння своїх опцій на голосуванні.

“Нарешті відбулися дебати, але обставини не такі, яких нам би хотілося. Ми вважаємо, що партіям і людям не дали вирішувати, якими мають бути дебати. Вони визначили, про що можна говорити. Сподіваюся, буде хтось сміливий, хто заговорить про важливіші речі”, – сказав він.

За даними опитувань, нова партія Мадяра “Повага й воля” може набрати близько 25% на виборах у ЄС, а більшість голосів піде партії Орбана. Суспільний мовник Угорщини згодився провести захід після того, як Мадяр пригрозив масовою демонстрацією під головним офісом медіа, якщо не буде дебатів у прямому ефірі.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!