ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В РФ розробили курс для мігрантів, який закликає не шепотіти рідною мовою в присутності інших

Російське Федеральне агентство в справах національностей (ФАСН) розробило курс із соціально-культурної адаптації трудових мігрантів з Центральної Азії. Зокрема, іноземців закликають не шепотіти рідною мовою в присутності інших людей.

Про це повідомляє “Настоящее время” з посиланням на російський ресурс “Комерсант”. 

Лекція триває 70 хвилин. За цей час іноземці мають дізнатися необхідне про міграційне і трудове законодавство Росії. 

За даними газети, курс складається з чотирьох блоків: 

  • “Основи міграційного та трудового законодавства” (розповідають про порядок в'їзду та перебування іноземців у РФ, а також про правила оформлення патенту та укладання трудового договору. Мігрантам повідомляють про можливість “набути громадянства Росії в спрощеному порядку, відслуживши за контрактом у збройних силах”). 
  • “Основи неформальної поведінки в Росії” (мігрантам повідомлять, що поводитися необхідно “так, як заведено в Росії”. Наголос робиться на важливості знання російської мови, зауважується, що “звернення “брат” чи “сестра” не підходять для спілкування з людьми, які не є родичами чи близькими знайомими. Іноземців закликають не обговорювати перехожих рідною мовою і не шепотіти нею в присутності інших людей).
  • “Відповідальність за недотримання законодавства” (наголошується на неприпустимості участі в “екстремістській та терористичній діяльності” чи сприяння їй. Також автори курсу закликають не відвідувати мітингів та демонстрацій).
  • “Історія відносин Росії та країн Центральної Азії” (розповідається, що “узи дружби” мають “багатовікову історію”. За часів СРСР “зв'язок регіонів тільки міцнів”, оскільки “великі гроші з бюджету СРСР дозволяли республікам Центральної Азії успішно розвиватися”).

У лекціях нагадують, що Росія – світська держава і в країні не заведено публічно демонструвати ставлення до якоїсь релігії, зокрема здійснювати релігійні обряди на вулиці та проводити в громадських місцях намаз. Також наголошується на неприйнятності жертвоприношення тварин.

У курсі також розкажуть про “основи поведінки з протилежною статтю”: що жінки в Росії традиційно носять яскравий відкритий одяг і це не є поганим і не свідчить про готовність до знайомств. Автори зазначають, що жінки рівні в правах з чоловіками. До незнайомих людей не можна торкатися, також “не слід видавати звуків, свистіти, цикати, намагаючись привернути увагу жінки або чоловіка, що сподобалися”, йдеться в програмі блоку.

Як зазначає видання, до текстових матеріалів додаються 11 анімаційних роликів, у яких головний герой Тимур розповідає про правила життя Росії. Кожне відео починається з фрази “Ас-саляму алейкум, шановні брати і сестри! Мене звуть Тимур, і я москвич уже як десять років”. Зміст роликів багато в чому збігається зі змістом 70-хвилинної лекції.

ФАДН оголосило про завершення розроблення адаптаційного курсу для мігрантів у Росії у вересні 2023 року. Курс вирішили випробувати в Калінінградській та Московській областях, Пермському та Краснодарському краях, а також у Якутії. 

Liked the article?
Help us be even more cool!