ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Раді хочуть прибрати обов'язок оприлюднювати декларації суддів на веб-сайті ДСАУ

21.06.2011, 06:38

У Верховній Раді 20 травня, було зареєстровано законопроект про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» №8710 , який був запропонований  депутатом Кисельовим.Про це інформує сайт www.Zakonoproekt.Org.UA .

Відповідно Закону про судоустрій та статус, вони  зобов'язані  "подавати щорічно не пізніше 1 травня до Державної судової адміністрації України для оприлюднення на офіційному веб-сайті судової влади  копію декларації про майновий стан і доходи, поданої до органу державної податкової служби за своєю податковою адресою".

В новому законопроекті поданим депутатом Кисельовим пропонується вилучити обов’язок оприлюднення декларацій всіх суддів на веб-сайті ДСАУ та  зменшення обов’язків суддів.

"Суддя зобов'язаний :своєчасно, справедливо та безсторонньо розглядати і вирішувати судові справи відповідно до Конституції України та правових позицій Конституційного Суду України, ратифікованих Україною міжнародних договорів та практики Європейського Суду з прав людини, міжнародних судових установ, юрисдикція яких визнана Україною, чинного законодавства із дотриманням засад і правил судочинства"- зазначається в документі.

Коментар юристів ІМІ:

Відповідно до Закону України "Про судоустрій", судді при здійсненні правосуддя незалежні від будь-якого впливу, нікому не підзвітні і підкоряються лише закону. Втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб забороняється. А правосуддя в Україні здійснюється на засадах всебічного, повного та об'єктивного розгляду справ. Оприлюднення декларації – це одна із гарантій обєктивності і незалежності судової влади. А також один зі способів показати громадянам, свою незалежність від "зовнішнього впливу", а просто кажучи, що ти чесна людина. Для суспільства це є індикатором їх чесності і відкритості. Але чомусь звична для розвинених країн практика оприлюднення всіма посадовими особами декларацій про свої прибутки в Україні здається неправильною.

Кроки до прозорості і відкритості даються складно будь-якому уряду. Посадовці не хочуть розголошувати інформацію, яку вони вважають своєю, або яку вони просто не хочуть розголошувати з власних причин (політичних, бізнес інтересів, корупційних моментів). Проте, це є публічна інформація, яка не належить на праві приватної власності органам влади. Вона належить всім, і громадяни з журналістами мають повне право її знати і отримувати доступ до неї.

Звісно, одним лише досконалим законодавством, яке регулює інформаційну відкритість влади, проблему доступу до інформації в повній мірі не вирішити. Проте встановлення прозорих і чітких правил в цій сфері, без сумніву, зіграє значну позитивну роль.  

 

Інститут масової інформації

Liked the article?
Help us be even more cool!