ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Печерському суді "Беркут" штовхав журналістів (оновлено)

06.07.2011, 07:07

Бійці спецпідрозділу МВС «Беркут», які перебували в Печерському райсуді  м.Києва, де слухається справа екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, застосували фізичну силу до журналістів.

В коментарі ІМІ журналіст ТВі Настя Станко підтвердила те, що беркутівці журналістів виштовхували з суду, а деяких із них - виносили на руках.

"Суддя наказав зробити технічну перерву, щоб вивести депутата Євгена Суслова із зали суду і попросив журналістів звільнити приміщення на 10 хвилин. Деякі вийшли, а деякі залишились в залі. Через кілька хвилин коридором почав заходити підрозділ беркутівців, десь чоловік з шістдесят, і ми вирішили їх зняти. Хтось із зних не цензурною лексикою наказав прибрати журналістів.Тоді операторів почали виштовхувати, а інших виносити на руках" -  повідомила журналіст.

Видавлюючи представників ЗМІ від зали судового засідання по коридору, представники «Беркуту» не реагували на заяви, що вони порушують закон.

За  інформацією журналіста ТВі, телекамерам, які  залишились в залі суду і вели пряму трансляцію  також закрили об'єктиви, коли виводили депутата.
"Я так розумію, що це робилося для того, щоб ніхто не знімав, як виводять Суслова" - прокоментувала Настя Станко.

Зокрема, бійці «Беркута», не розбираючи - чоловік чи жінка перед ними, та не надаючи будь-яких пояснень, грубо штовхали журналістів.

Також вони ігнорували висловлення, що вони порушують, як мінімум, три статті Кримінального кодексу – 171 (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), 364 (Зловживання владою або службовим становищем), 365 (Перевищення влади або службових повноважень).

У відповідь на це працівники «Беркута» рекомендували журналістам звертатись із заявами до міліції, якщо проти них вчинили щось протиправне.

Один із працівників УМВС м. Києва телефоном пояснив ІМІ, що виштовхати журналістів спецпідрозділ МВС "Беркут" міг тільки за рішенням судді.
"Вони мали право виконувати рішення судді.Якщо журналістам не викручували руки, не пошкодили камери, не побили їх, то скоріш за все ніхто порушувати кримінальну справу про ти них не стане" - сказав він.
За словами юриста ІМІ Р.Головенка, в описаній ситуації вбачаються ознаки складів злочинів по ст.ст. 171 та 365 КК України (остання стаття стосується керівника підрозділу, який наказ так чинити з журналістами). "Бувають ситуації, коли правоохоронці не хочуть бути зафіксованими на відео, фото та ін. і для цього є підстави, проте  з них є цивілізований вихід - вони одягають на голови маски. Очевидно, що склалася була конфліктан ситуація, щодо застосування фізичного впливу до депутаів, які як відомо наділені недоторканністю, але керівництво МВС має прикласти зусиль до того, аби навчити правохоронців коректно поводитися в таких ситуаціях" - зазначив юрист.


ІМІ

Liked the article?
Help us be even more cool!