ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В окупованому Криму затримали та арештували журналіста Радіо Свобода

17.03.2021, 10:03
Фото – FSB / TASS / Радіо Свобода
Фото – FSB / TASS / Радіо Свобода

В окупованому Росією Криму затримали та арештували фрілансера Радіо Свобода (проєкт “Крим.Реалії”) Владислава Єсипенка, повідомляє Радіо Свобода

Журналіста затримали співробітники ФСБ Росії 10 березня на Ангарському перевалі. Єсипенко брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбувалася в Сімферополі 9 березня. Арештували журналіста до 11 травня.

Єсипенку інкримінують збір інформації “в інтересах спецслужб України”, зокрема Служби зовнішньої розвідки, повідомили в Центрі громадських зв’язків ФСБ Росії 16 березня.

Як стверджують в ФСБ, Єсипенко “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму”.

Служба зовнішньої розвідки України (СЗР) у відповіді на запит Крим.Реалії заявила, що “не коментує провокації російських спецслужб”.

Згодом на сторінці СЗР у фейсбуці з’явилося повідомлення, в якому сказано, що ФСБ створює потрібний Кремлю фон для “святкування” роковин окупації Криму.

“Інформація ФСБ РФ щодо нібито викриття розвідувальної діяльності українських спецслужб на території окупованої АР Крим має на меті створення відповідного фону для проведення 17 березня ініційованого РФ неформального засідання Радбезу ООН з кримської проблематики. Така пропагандистська акція напередодні роковин окупації Криму – це зручний привід для відволікання уваги населення від численних внутрішніх проблем півострова”, – наголосили в СЗР.

Правозахисники заявили, що Єсипенкові не дають доступу до незалежного адвоката, і закликали звільнити його.

12 березня стало відомо, що Єсипенко перебуває в ізоляторі тимчасового тримання Сімферополя.

Президент Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода Джеймі Флай засудив затримання і арешт Владислава Єсипенка.

“У той час, коли Кремль застосовує переслідування і залякування проти будь-якого можливого альтернативного голосу в анексованому Росією Криму, недавнє затримання Владислава Єсипенка, фрілансера української служби Радіо Свобода, викликає тривогу. Єсипенка слід негайно звільнити, щоб він міг возз’єднатись із сім’єю”, – заявив Джеймі Флай.

Liked the article?
Help us be even more cool!