ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В окупованому Криму блокують 18 українських інформаційних сайтів

06.01.2020, 10:07
Фото – detector.media
Фото – detector.media

 Інтернет-провайдери в окупованому Криму блокують 18 українських інформаційних сайтів, а також дві соціальні мережі. Про це свідчать результати моніторингу Кримської правозахисної групи (КПГ), який було проведено в листопаді-грудні 2019 року, повідомляє "День".

"У Криму дев'ять провайдерів повністю блокують 23 сайти... Станом на кінець грудня 2019 року ці провайдери не дають доступ щонайменше до 23 сайтів, які вільно працюють на підконтрольній Україні території: "Цензор.нет", QHA, "Слід.нет" , UAinfo, 5 канал, "112 Україна", "Апостроф", "Фокус", "Главком", "Центр журналістських розслідувань", "ТонеТо", "Депо", "Українська правда", РБК, Укрінформ, "Лівий берег" , "Дзеркало тижня", "Стрічка", а також сайти соціальних мереж "Лінкедін" і "Телеграм" і сайти Меджлісу кримськотатарського народу, "Свідків Єгови" і "Хізб ут-Тахрір", – йдеться в повідомленні.

Крім того, у п'яти провайдерів з дев'яти недоступний сайт громадського об'єднання "Кримська солідарність".

Як зазначили в КПГ, перевірку доступності сайтів монітори провели за допомогою мереж дев'яти різних провайдерів у дев'яти кримських населених пунктах: "БілНет" (Білогірськ), SevStar (Севастополь), "Мрія" (Сімферополь), "Боспортелеком" (Керч), "ЯлтаНет" (Ялта), SkyLine (Красноперекопський район), "Сиваш-нет" (Красноперекопськ), "Гігабайт" (Бахчисарай), "Джанкой-онлайн" (Джанкой).

Правозахисники наголошують, що всього кілька сайтів із наведеного списку заблоковано з посиланням на вимоги окупаційної влади – Роскомнагляду. Найчастіше з ними просто не встановлюється з'єднання або на екрані з'являється напис "Помилка 403".

"Провайдери блокують навіть ті сайти, які не внесено до реєстру заборонених у Росії. Отже, формальних підстав для обмеження доступу до таких ресурсів немає навіть у законодавстві РФ", – зазначають у КПГ.

Як зазначається, у підконтрольному Кремлю медіапросторі Криму формується нетерпимість до українців, мусульман, кримських татар та інших груп. Ці дії є серйозним обмеженням свободи слова та порушують міжнародні норми, які забороняють розпалення ненависті і зобов'язують держави не допускати надмірного втручання у вільне поширення інформації. Влада Росії в Криму прагне до знищення плюралізму думок і фактичної заміни незалежних ЗМІ джерелами державної російської пропаганди. Таким чином, кримчан, по суті, позбавляють можливості отримувати інформацію про Україну і проблеми у сфері прав людини в Криму, тому що підконтрольні Кремлю ЗМІ приховують більшість таких фактів від жителів півострова, вважають активісти Кримської правозахисної групи.

З огляду на вищесказане Кримська правозахисна група на міжнародних заходах вимагає від Російської Федерації негайно припинити блокування незалежних українських онлайн-медіа на території Криму і закликає міжнародні організації та уряди посилити тиск на Російську Федерацію для того, щоб вона припинила незаконні обмеження свободи слова в Криму.

 

 

Liked the article?
Help us be even more cool!