ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Одесі затримали проросійського пропагандиста, який продавав фейкові посвідчення журналістів

06.06.2023, 17:02
Фото – СБУ
Фото – СБУ

Служба безпеки України затримала в Одесі інтернет-провокатора, який продавав фейкові посвідчення журналістів і закликав до зриву мобілізації. Про це повідомляє Управління СБУ в Одеській області.

Також місцевий житель дискредитував вище військово-політичне керівництво України, публічно заперечував російську збройну агресію та воєнні злочини окупантів.

Фігурант ще до початку повномасштабного вторгнення зареєстрував громадську організацію, яка існувала тільки на папері, та однойменний журнал. Втім, друковане видання не мало власної редакції і накладу, а використовувалося лише для “прикриття” підривної діяльності, повідомляє СБУ.

За даними слідства, після 24 лютого 2022 року фігурант поширював у соцмережах кремлівські наративи від імені “редколегії журналу”, який нібито висловлює “думку” мешканців Одеси.

“У своїх публікаціях він активно просував ворожі тези “про громадянську війну в Україні, спровоковану третіми силами”. Крім того, він розмістив на власному телеграм-каналі оголошення, в якому “за недорого” пропонував посвідчення журналістів його “видання”, – повідомляє СБУ.

Під час обшуку за адресою проживання фігуранта виявлено комп’ютери та мобільний телефон “з доказами незаконної діяльності”. Як зазначає СБУ, ініційована нею судово-лінгвістична експертиза підтвердила факти злочинних дій фігуранта.

Чоловіку повідомили про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу або на захоплення державної влади); ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками); ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Суд обрав затриманому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Також Одеський окружний адміністративний суд заборонив створену ним “громадську організацію” та припинив діяльність підконтрольного фігуранту “видання”.

Чоловіку загрожує до 10 років в'язниці.

Liked the article?
Help us be even more cool!