ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Одесі затримали молдавського екс-журналіста за підозрою у шпигунстві

07.08.2012, 01:52

В Одесі за підозрою в шпигунстві заарештовано громадянина Молдови, колишнього журналіста газети "Независимая Молдова" і співробітника агентства Moldpres Семена Нікуліна, повідомляє “КоммерсантЪ-Україна” з посиланням на джерела в службі інформації і безпеки (СІБ) Молдови.


Затриманому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15-ти років. В даний час він утримується в СІЗО СБУ в Києві.


Нікуліна, 1974 року народження, затримали на підставі ч. 1 ст. 114 Кримінального кодексу (передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 15 років за "передачу або збирання з метою передачі іноземній державі, іноземній організації або їх представникам відомостей, що становлять державну таємницю"). Інформацію про затримання Семена Нікуліна підтвердили і в Міністерстві закордонних справ і  європейської інтеграції (МЗСЄІ) Молдавії, відмовившись, втім, від офіційних коментарів.


Українські спецслужби затримали підозрюваного ще вночі 13 квітня. Шевченківський райсуд Києва санкціонував арешт Семена Нікуліна, який в даний час утримується в київському СІЗО СБУ, 16 квітня.


Як пише видання, протокол про затримання нібито молдавського шпигуна був складений лише в 21.00 того ж дня, при цьому в ньому були відсутні будь-які згадки про понятих і про вилучені у затриманого секретній документи. Проте саме факт отримання такого роду документів від господаря квартири, в якій затримали Нікуліна (його ім'я не розголошується в інтересах слідства), послужив підставою для звинувачень у шпигунстві. Їх передача була зафіксована наперед встановленими в квартирі прихованими камерами відеоспостереження. Втім, про результати експертизи згаданих документів на предмет того, чи дійсно вони містять державну таємницю, так само як і про те, коли справа може бути передана до суду, поки нічого невідомо.


Про інцидент було оперативно поінформовано молдавське керівництво, яке доручило консульському департаменту МЗСЄІ через посольство Молдови в Україну надавати Нікуліну необхідне сприяння і стежити за тим, щоб його права не порушувалися.


Як розповів виданню на умовах анонімності один із співробітників молдавської СІБ, СБУ зверталася до цієї спецслужбі з приводу справи Нікуліна. СІБ надала адвокатам заарештованого і українській стороні повну інформацію про нього, а також характеристику, в якій висловлювалися сумніви щодо його причетності до шпигунства. "Ми роз'яснили, що Семен Нікулін як професійний журналіст і співробітник прес-центру Об'єднаної контрольної комісії прекрасно розумів, що можна, а що не можна, і навряд чи з власної волі міг брати участь в якихось шпигунських іграх", - повідомив співрозмовник "КомерсантЪ-Україна" .


На момент затримання Семен Нікулін був чинним співробітником прес-центру Об'єднаної контрольної комісії (тристоронній орган, який керує миротворчою операцією в Придністров'ї). У 1996 році він закінчив Одеський інститут сухопутних військ, потім служив у Національній армії Молдавії. У 2003 році Семен Нікулін працював журналістом державного інформагентства Moldpres і спеціалізувався на придністровській тематиці. З 2004-го по 2007 рік був оглядачем газети "Независимая Молдова". На його сторінці в соціальній мережі Facebook зазначено, що з 2011 року по теперішній час він працює директором зареєстрованої в Кишиневі фірми SCOF Consulting RA.

Liked the article?
Help us be even more cool!