ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Литві затвердили порядок залучення викладачів іспанської мови замість російської

У Литві в навчальних закладах Вільнюса встановили умови залучення та розмір фінансової підтримки для викладачів іспанської мови. Вони викладатимуть другу іноземну мову замість російської, повідомляє Delfi з посиланням на Вільнюське міське управління. 

Учитель іспанської мови, який працює повний робочий день, отримуватиме щомісячну доплату до своєї зарплати в 400 євро, вже після вирахування податків. Ця надбавка може виплачуватися протягом 36 місяців.

"Я радий, що Вільнюс уникає викладання російської мови як другої іноземної в загальноосвітніх школах і що в юних вільнюсців буде більше можливостей вивчати мови Європейського Союзу. Цього року ми очікуємо, що майже 1000 шестикласників почнуть вивчати іспанську мову. Це друга за популярністю мова після англійської, тому я сподіваюся, що протягом чотирьох років іспанська замінить російську як другу іноземну мову у всіх школах Вільнюса", каже заступник мера Вільнюса Арунас Шілеріс. 

Якщо іспанська мова викладатиметься в школі неповний день або на вищому рівні, обсяг фінансового інструменту буде пропорційно зменшуватися або збільшуватися. 

Як повідомляв ІМІ, уряд Латвії ухвалив рішення про поступову відмову від російської мови як другої іноземної в основній освіті.

Згідно з рішенням, школярі, які ще до 1 вересня 2025 року обрали як другу іноземну мову російську, зможуть вивчати цю мову до завершення основної школи, 9 класу. 

Потім як другу іноземну мову починаючи з 5 класу можна буде вивчати тільки офіційну мову ЄС, країн Європейської Економічної зони або іноземну мову, регульовану міжурядовими угодами про освіту. Російська мова не входить до цих мов. 

Liked the article?
Help us be even more cool!