ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Італії українську артистку дискваліфікували з фестивалю через протест проти росіянина в журі

Українську циркову артистку Анну Петренко дискваліфікували з фестивалю Salieri Circus Award в Італії через її протест проти члена журі – директора Московського державного цирку та сина відомого радянського актора Юрія Нікуліна Максима, який підтримує війну Росії проти України. 

В Instagram Анна Петренко перепросила глядачів за те, що вони побачили її акцію протесту замість заявленого виступу.

“Я рада, що мене запросили виступити на фестивалі Salieri Circus Award. Мені дуже сподобалася Італія, і я дуже полюбила людей, з якими познайомилася та працювала. Вибачаюся перед глядачами, які вчора не побачили мого виступу. Надсилаю любов і обійми всім, хто мене підтримав, і бажаю мирного неба над головою”, – написала артистка.

Вона наголосила, що, вирушаючи на фестиваль, не знала, що вперше з моменту його заснування до складу журі запросили представника Росії. 

“Через свій виступ я висловлюю своє невдоволення і називаю це рішення організаторів спробою реабілітації іміджу Росії, агресора у війні проти України”, – додала Анна Петренко.

Як пише італійське видання Corriere del Veneto, під час свого виходу на сцену Анна з'явилася перед глядачами, загорнута в синьо-жовтий прапор України. Замість того щоб розпочати свій номер, вона спустилася в партер і роздала листівки з написом: “Nikulin supports the invasion to Ukraine” (“Нікулін підтримує вторгнення в Україну”). Її протест перервав художній керівник фестивалю Антоніо Джіарола, який, не знаючи про наміри артистки, одразу ж дистанціювався від її дій та попросив вибачення в публіки. 

Джіарола підкреслив, що ця політична акція не була погоджена з організаторами, і оголосив про дискваліфікацію Анни з циркової програми.

Також він пояснив, що цього року фестиваль вирішив запросити до складу журі російських представників, “як це роблять багато культурних організацій і мистецьких установ”. 

У своєму виступі директор фестивалю так висловився щодо участі російського судді:
“Ми маємо в програмі одинадцять українських та трьох російських артистів, що підкреслює інтернаціональний характер заходу як символу співіснування та єдності відповідно до традицій циркового мистецтва”.

Він зауважив, що, перш ніж запросити до складу журі Нікуліна, робив таку пропозицію і українським фахівцям у галузі циркового мистецтва, але вони нібито відмовилися. Коментуючи запрошення Максима Нікуліна, Джіарола наголосив, що той проживає в Парижі й ніколи не займався політикою.
“Він не хотів відповідати на дії Петренко, щоб не загострювати ситуації. Зі свого боку я відчуваю себе ошуканим, адже артистка знала, що він буде в журі, і раніше вже виступала на фестивалі. Вона могла відмовитися від участі, і я б зрозумів, але натомість вона вирішила розпочати політичний скандал у місці, де мистецтво не має бути інструментом політичних маніпуляцій. У цирку важливі лише таланти, тут зустрічаються різні культури”, – сказав Джіарола.

Зауважимо, що на проросійському луганському сайті “Луганскинформцентр” є щонайменше одна публікація, яка свідчить про контакт Московського цирку Нікуліна на Цвєтному бульварі з незаконним збройним формуванням “ЛНР”.

Фото – скрін із пропагандистського сайту Луганскинформцентр
Liked the article?
Help us be even more cool!