ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Іспанії поліція вилучила 11 скіфських прикрас, які викрав священник УПЦ МП

Фото – policia.es
Фото – policia.es

Іспанська поліція вилучила 11 скіфських золотих прикрас вартістю понад 60 мільйонів євро, які належать до історичної спадщини України. Їх намагалися продати після того, як у 2016 році вивезли з України.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на Національну поліцію Іспанії.

Конфісковані прикраси датуються VIII–IV ст. до нашої ери. 

За даними слідчих, вилучені скіфські прикраси протягом 2009–2013 років презентували в одному з музеїв Києва. Пізніше ними заволодів православний священник, який вивіз їх з України у 2016 році. Для цього він сфальсифікував документи, згідно з якими коштовностями начебто володіла Українська православна церква московського патріархату. 

Оскільки прикраси не можна було продати законно на аукціоні, то зловмисники їх долучили до капіталу спеціально створених компаній, щоб потім коштовності було легше реалізувати.

Один з викрадених експонатів – золотий скіфський пояс із головами баранів – іспанська поліція вилучила ще 2021 року. Цей пояс підозрюваний священник продав мадридському бізнесмену. Пізніше поліція з’ясувала, що існують і інші прикраси, які він хотів продати. 

Зрештою, іспанська поліція заарештувала злочинну мережу з п’яти людей: священника і його чотирьох спільників – українця та трьох іспанців. 

У розслідуванні іспанська поліція співпрацювала зі Службою безпеки України, а також із дипломатами Болгарії, України, Албанії, Північної Македонії та Кіпру.

Liked the article?
Help us be even more cool!