ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Ірані знайшли вбитими режисера та його дружину

Фото – Abdolvahed Mirzazadeh / AP / theguardian.com
Фото – Abdolvahed Mirzazadeh / AP / theguardian.com

В Ірані знайшли вбитими 83-річного режисера Даріуша Мехрджуї та його дружину, сценаристку та костюмерку Вахідех Мохаммадіфар. Про це повідомляє "Суспільне Культура" з посиланням на The Guardian і The Independent.

Їх знайшли 14 жовтня зарізаними у своєму будинку в Караджі, гірській провінції на північному заході Ірану. Подружжя виявила їхня донька, яку Мехрджуї запросив на вечерю того ж дня.

“Під час попереднього розслідування ми встановили, що Даріуш Мехрджуї та його дружина Вахіде Мохаммадіфар були вбиті численними ножовими пораненнями в шию”, – сказав головний суддя провінції Альборз Хоссейн Фазлі ​​Харіканді, повідомляє видання Mizan. Він додав, що родичі подружжя не подали жодної скарги щодо незаконного проникнення на територію будівлі та крадіжки речей.

Після вбивства газета Etemad опублікувала інтерв'ю з дружиною режисера, в якому Мохаммадіфар каже, що їй погрожували, а їхній будинок пограбували.

Головний редактор каже: “Пані Мехрджой згадала свого попереднього працівника та садівника – їх вона підозрює в погрозах”.

Міністр культури та ісламської орієнтації Ірану Мохаммад-Мехді Есмаїлі відреагував на смерть подружжя та назвав загиблого режисера “одним з піонерів іранського кіно” і “творцем вічних творів”.

Даріуша Мехрджуї – іранський режисер, член Академії мистецтв Ірану. Був одним із засновників іранського руху “Нова хвиля” початку 1970-х років. Його другий фільм “Корова” (1969) вважається першою роботою цього напряму. Більшість його картин натхненні літературою та адаптаціями іранських та іноземних романів і п’єс.

Він народився в 1939 році в Тегерані, вивчав філософію в США, потім повернувся до Ірану, де заснував літературний журнал і випустив свій перший фільм у 1967 році – “Діамант 33”, пародію на серіал про Джеймса Бонда. З 1980 до 1985 року жив у Франції, де працював над документальним фільмом “Подорож до країни Рембо”.

Він говорив: “Я не знімаю прямо політичні фільми для пропаганди певної ідеології чи погляду. Але все є політичним”. Мехрджуї був проти цензури творчості у своїй країні та вважав, що мистецтво не має ставати інструментом пропаганди.

Вахіде Мохаммадіфар – сценаристка та художниця з костюмів. У 2000 році вона дебютувала в цих напрямах у фільмі “Історії острова”. Через два роки Вахіде написала “Залишитися в живих”. Також у її списку – фільми “Мамин гість”, “Людина-музикант”, “Помаранчевий костюм”, “Привиди” та інші.

Liked the article?
Help us be even more cool!