ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Ірані затримали журналіста, який висвітлював невідому хворобу серед студенток

06.03.2023, 12:00
Фото – твіттер @EhsanBodaghi
Фото – твіттер @EhsanBodaghi

В Ірані затримали журналіста сайту Qom News Алі Портбатабаї, який висвітлював невідому хворобу серед студенток на тлі громадського невдоволення, повідомляє Радіо Свобода.

Журналіст активно висвітлював невідому хворобу в одному в епіцентрів центральному місті Кум.

Як повідомив репортер Sharq Мілад Алаві, Алі Портбатабаї зателефонував члену сім’ї ввечері 5 березня, щоб повідомити, що його затримали, але зв’язок перервався, перш ніж він зміг надати подробиці.

За словами Алаві, Портбатабаї “анонсував свій арешт, зателефонувавши своїй сестрі близько 20:00”.

Твіттер-акаунт Портбатабаї замовк після ймовірного затримання.

Кілька місцевих інформаційних агентств повідомили, що незрозуміло, який саме орган затримав Портбатабаї, чому це сталось і куди його доставили.

Як пише видання, іранська влада часто заарештовує та тримає під вартою громадян без негайного надання інформації їхнім родинам чи знайомим протягом кількох днів або навіть тижнів.

Суспільне невдоволення призвело до протестів нещодавно через масові захворювання дівчат у навчальних закладах, а критики уряду поставили під сумнів дії влади.

Президент Ірану Ебрагім Раїсі наказав провести розслідування на тлі звинувачень, що спалахи стали помстою студенткам і жінкам, які очолили антиурядові протести через смерть 22-річної Махси Аміні минулого року.

Вперше про ймовірне масове захворювання стало відомо в Кумі в листопаді, коли 18 школярок були доставлені в лікарню після скарг на симптоми, які охоплювали нудоту, головний біль, кашель, утруднене дихання, серцебиття, а також оніміння та біль у руках або ногах.

Асоціація викладачів і дослідників семінарії Кума, яка має зв’язки з реформістами, нещодавно попередила, що очевидні напади на студентів “лише посилять накопичене невдоволення суспільства урядом”, спричинене безробіттям, неефективністю уряду та “кризою легітимності системи”.

Після повідомлення про затримання Портбатабаї іранський медіаактивіст Ехсан Бодагі пожартував: “Нарешті одну особу заарештовано за отруєння студенток; Сеєда Аліпура Табатаба – одного з адміністраторів сайту Qom News, якого найбільше читають заради новин про отруєння та розслідування їхніх причин протягом останніх трьох місяців”.

Повідомляється, що студентки захворіли в десятках міст принаймні в 17 іранських провінціях цими вихідними. За деякими припущеннями, їхній стан спричинили атаки з використанням шкідливого газу, які збіглися з придушенням безпрецедентних протестів через смерть молодої жінки у вересні.

Офіційні особи не змогли точно визначити причину цих захворювань.

Liked the article?
Help us be even more cool!