ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Ірані двох журналістів засудили до в’язниці та побиття бичем

11.08.2021, 12:31
Фото - AP/Ebrahim Noroozi
Фото - AP/Ebrahim Noroozi

Іранська влада засудила до 2,5 року в’язниці та 90 ударів бичем курдських журналістів Шарама Амджадіана та Мортезу Хак-Баяна за нібито поширення неправдивих новин та образу урядовців.

Про це 10 серпня повідомив Комітет захисту журналістів з посиланням на іраксько-курдську правозахисну організацію Hengaw та інформаційне агентство правозахисників, що перебуває у вигнанні, інформує ZMINA.

Вирок набере чинності, якщо його підтвердить апеляційний суд, уточнюється в повідомленні.

“Іранська влада повинна припинити юридичне переслідування представників преси за їхню роботу”, – сказав, коментуючи вирок, координатор програми CPJ для Близького Сходу та Північної Африки Шеріф Мансур.

Амджадіан та Хак-Баян керували телеграм-каналом “Аамак”, де висвітлювались новини у місті Санандажі. Зокрема, ЗМІ звинувачувало представників місцевого самоврядування в поганому управлінні. Наразі доступ до каналу заборонений.

Співробітники Корпусу охорони Революційної Ісламської Республіки спочатку заарештували обох журналістів у Санандажі 26 серпня 2019 року, протримали їх в одиночній камері близько двох місяців, а потім відпустили під заставу до суду над ними 16 листопада 2020 року, коли вони були засуджені. 

До цього обидва журналісти отримали по три місяці попереднього ув’язнення на початку цього року у межах тієї ж справи.

Нагадаємо, влада Ірану хоче на законодавчому рівні заборонити в’їзд до країни британським та американським журналістам, які підтримують антиіранські санкції.

Згідно з Індексом свободи преси “Репортерів без кордонів”, 2021 року Іран посідає 174-те місце зі 180.

Liked the article?
Help us be even more cool!