ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В інтернет-ЗМІ впав рівень дотримання професійних журналістських стандартів - ІМІ

28.06.2018, 10:00

У загальнонаціональних інтернет-ЗМІ рівень дотримання балансу в порівнянні з попереднім періодом моніторингу впав майже вдвічі. Якщо в першому кварталі 2018 року він порушувався в середньому в 6% матеріалів, то у 2-му кварталі рівень порушень цього стандарту становив уже 11%.

Такими є результати дослідження ІМІ на предмет дотримання ключових професійних журналістських стандартів у 10 інтернет-виданнях та 5 друкованих виданнях, що проводиться за підтримки "Інтерньюз Нетворк"*.

Рівень дотримання двох стандартів – достовірності та відділення фактів від коментарів – залишається сталим. Так, рівень достовірності новин в інтернет-ЗМІ в середньому становить 89%, а дотримання стандарту відокремлення фактів від коментарів – 93% (попереднього моніторингового періоду ці показники становили відповідно 88 та 92%).

У друкованих ЗМІ також погіршились показники дотримання стандарту відокремлення фактів від коментарів і балансу на 7% та 5% відповідно. Якщо у 1-му кварталі рівень дотримання стандарту відокремлення фактів від коментарів у друкованих ЗМІ становив 90%, то у 2-му кварталі знизився до 83%. Так само якщо рівень достовірних новин становив 88%, то тепер становить 83%.

“Збільшення незбалансованих новин може бути пов'язане з наближенням виборчої компанії, – вважає експертка ІМІ Олена Голуб. – Вибори сильно активізують політиків, які значно охочіше дають коментарі та дописують у соціальні мережі. Ці пости чи коментарі часто підхоплюють інтернет-ЗМІ, роблять з них новини, абсолютно їх не збалансовуючи, або ж ставлять їх за гроші, заробляючи таким чином на виборах”.

У другому кварталі 2018 року рейтинг дотримання журналістських стандартів в інтернет-ЗМІ очолили два сайти – Ліга.net та Укрінформ, у яких 96% матеріалів були написані без порушень журналістських стандартів.

Найгірші показники з дотримання професійних стандартів у 2-му кварталі 2018 року зафіксовані у “Страни” та “Обозревателя” (36 та 40% матеріалів з порушеннями) серед інтернет-ЗМІ та в “КП в Украине” (50% порушень) у друкованих виданнях.

Серед друкованих ЗМІ лідерами з дотримання журналістських стандартів стали видання "Сегодня" та “Газета по-українськи” – 80% матеріалів були написані без порушень.

*Моніторинг проводився в наступних виданнях: "Українська правда", Ліга.net, УНІАН, Укрінформ, Корреспондент.net, 112.ua, ТСН.ua, Страна.ua, "Обозреватель" і Цензор.net, "Вести", "Сегодня", "КП в Украине", "Факты и комментарии" та "Газета по-українськи" (ГПУ).

**Методологія моніторингу доступна на сайті ІМІ за посиланням.

? Повне дослідження можна прочитати за посиланням.

   

Моніторинг онлайн-видань проводився у 2 хвилі (1-ша хвиля – 23 квітня, 2-га хвиля – 6 червня). Загальна вибірка становила 500 матеріалів (по 50 на кожному з аналізованих сайтів).

У друкованих виданнях аналізувалися всі матеріали новинного жанру, що вийшли в період з 23 по 29 квітня 2018 року. Загальна вибірка в друкованих ЗМІ становила 140 матеріалів.

Моніторинг провели експерти Інституту масової інформації за підтримки Міжнародної громадської організації Internews Network, що реалізує програму "У-Медіа", за фінансової підтримки Агенції США з міжнародного розвитку (USAID).

Детальніше про професійні стандарти можна прочитати в посібнику ІМІ “Медіакомпас”.

Liked the article?
Help us be even more cool!